Kamp mod pædofile rammer 17-årig youtuber

Youtube har valgt at fjerne kommentarsporet på mange videoer for at beskytte børn op til 18 år.

Man rammer lidt for bredt, når man lukker kommentarer hos en 17-årig knægt for at beskytte mod pædofile, mener Jaxstyles manager. (Foto: screenshot)

Der plejer at være hundredvis af kommentarer fra fans under hver eneste video, når den populære 17-årige gamer Jaxstyle lægger sine videoer ud på Youtube.

Men i dag var kommentarfeltet pludselig forsvundet ved en af videoerne, så der ikke længere var mulighed for at kommunikere med følgerne.

Årsagen er, at Youtube er begyndt at lukke kommentarfelter efter en skandalesag, hvor pædofile har brugt kommentarerne til at hjælpe hinanden med at finde klip af for eksempel letpåklædte børn.

- Nogle af de uhyrlige sager, hvor der sandsynligvis har været kommenteret af pædofile, handler om små børn. Men vi tager et ekstra skridt her og lader det også omfatte større børn, reelt op til 18 år. De her initiativer vil blive rullet ud over de næste par uger, siger Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef for Youtubes moderselskab Google i Danmark.

Men man rammer lidt for bredt i forsøget, mener folkene bag Jaxstyles.

- Det er et værdigt mål, men fordi de prøver at teknologisere sig ud af det, rammer det meget bredt, og det bliver en lang og besværlig proces at forsøge at få åbnet igen, siger Martin Wiinholt, der er administrerende direktør i Gonzo Media, som repræsenterer Jaxstyle og en lang række af andre unge stjerner på Youtube.

- Når der ikke er et kommentarfelt, ødelægger det interaktionen, og det er en af de mest essentielle funktioner, at der er kommunikation mellem youtuberen og følgerne.

Helt lukket for 9-årig stjerne

En anden prominent youtuber, der har fået lukket sine kommentarspor i dag er 9-årige Naja Münster, der følges af næsten 190.000 andre børn og unge.

Normalt får Naja Münster hundredvis eller tusindvis af kommentarer, men i dag er der fuldstændig tomt i kommentarfeltet på samtlige af youtubestjernens videoer.

Naja Münsters videoer kan ikke længere kommenteres. (Foto: Nis Kielgast DR)

I stedet for er der blot en meddelelse fra Youtube, der meget kort fastslår: ”Denne video kan ikke kommenteres”.

Og det går udover dialogen, mener Adrian Langer, der repræsenterer Naja Münster og en lang stribe af andre Youtube-personligheder som chef for den danske afdeling af firmaet Splay.

- Det er selvfølgelig nødvendigt for Youtube at sikre seerne bedst muligt, og det har vi fuld forståelse for. Det er samtidig klart, at den kortsigtede løsning om at lukke for kommentarfunktionen også rammer den positive dialog og relation, der i dag eksisterer mellem videoskaberne og deres seere.

Youtube har forsømt at gøre noget ved problemer

Hos Youtube forstår man godt, at det kan skabe frustration, at det ikke længere er muligt for alle at kommunikere med deres følgere.

- Det er jo et dilemma, for noget af det skønne ved Youtube er jo også, at man kan kommentere og debattere, og derfor er det som udgangspunkt ærgerligt at skulle fjerne kommentarspor fra millioner af videoer. Men der er et hensyn, der står højere, og det er at beskytte børnene, siger Jesper Vangkilde.

Men det er selvforskyldt, at den krisesituation er opstået nu, mener Gonzo Medias direktør.

- Youtube har længe haft et problem med kommentarer, som de burde have gjort noget ved. Før pædofilisagen var det hadefulde beskeder, der var problemet. De har simpelthen forsømt at få nogle redskaber til community management, som andre platforme for længst har indført.

For eksempel har Youtube ikke en funktion, hvor man kan udelukke specifikke brugere fra at kommentere. Man er i stedet nødt til at slette hver enkelt kommentar. Samtidig kan man heller ikke få hjælp af andre.

- Hvis du får 3.000 kommentarer på en video, er det jo lettere at udnævne nogle fans til at hjælpe med at rydde op, ellers ville man selv kunne bruge hele sit liv på det, siger Wiinholt og nævner, at sådan et system har været rigtig effektivt på platformen Twitch, som har specialiseret sig i livestreaming fra computerspil.

Enkelte kan få særlig tilladelse

Initiativet vil blive ført ud i livet i løbet af de næste par uger, oplyser Google. I længden er det dog ikke alle, der vil få fjernet kommentarspor. De fleste amatører må leve med ordningen, men nogle af de store stjerner kan måske godt få en undtagelse.

- Det er nogle enkelte kanaler, hvor kanalejerne er velkendte og har været igennem en proces, hvor de er blevet godkendt af vores Youtube-teams og gennem lang tid har vist, at de både har anerkendt indhold og i høj grad modererer. Men det store store flertal af videoer, der indeholder børn, der vil kommentarsporet blive fjernet, siger Jesper Vangkilde.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter