Der er dækket op med røde faner, grillpølser og dåsebajere, mens stejle forhandlinger om løn og arbejdsvilkår i byggeriet i dag fortsætter i Forligsinstitutionen.
Flere hundrede demonstranter, blandt dem en del stilladsarbejdere og murere, har nedlagt arbejdet i dagens anledning og hepper på deres forhandlere ind gennem porten til Forligsinstitutionen.
Forhandlerne fik tidligere i dag hver udleveret en pakke gær ved indgangen til Forligsinstitutionen med henvisning til, at stilladsarbejderne er parate til at gentage storkonflikten fra 1998, der også blev kaldt 'gærstrejken', fordi folk blandt andet hamstrede gær i store mængder.
Det er nu over en uge siden, at forligsmand Jan Reckendorff greb ind i de fastlåste forhandlinger og indkaldte topforhandlere fra arbejdsgiverne i Dansk Byggeri og lønmodtagerne i fagforbundet 3F's byggegruppe til det første møde.
Byggearbejderne kræver et kraftigt løft i mindstelønnen. Det krav har arbejdsgiverne kategorisk afvist.
DR Nyheders økonomikorrespondent, Casper Schrøder, giver her sin vurdering af sagen.
Er der udsigt til forlig?
- Nej, det er der ikke. Der er tale om meget svære forhandlinger på byggeriets område, hvor det lader til, at man stort set står i samme fastlåste positioner, som da man startede. Lønmodtagerne kræver, at de, der får mindst i løn, skal have meget mere i løn. Det er en principiel uenighed, som er meget svær at løse.
Hvor langt er vi fra en konflikt?
- Man skal forstå, at selvom byggearbejderne ikke kan lave en aftale, så kan det i sig selv ikke udløse en konflikt. For at der kan komme en storkonflikt, så kræver det, at alle andre faggrupper også i samlet flok siger nej til aftalen. Den beslutning er der stadig meget lang vej til endnu.
Storkonflikten, der førte til 'gærkrise' i Danmark, varede fra 27. april til 6. maj 1998 og berørte omkring 450.000 privatansatte:
Hvad er alternativet, hvis parterne ikke kan blive enige?
- Resultatet kan meget vel blive, at de bare får trukket en standardoverenskomst ned over sig af forligsmanden.
Kan coronavirus få betydning for forhandlingerne?
- Det er nok ikke til at komme udenom, at coronasmitten er ved at blive en faktor i forhandlingerne, hvor det måske ikke er tid til de store opgør. Tiden er ved at løbe fra dem.
Hvad er Forligsinstitutionen?
- •
Skal bistå ved interessekonflikter på arbejdsmarkedet.
- •
Er uafhængig.
- •
Blev etableret i 1910 og har tre forligsmænd.
- •
Kilde: Forligsinstitutionen