Kan blive straffet hårdere end Stein Bagger: I dag falder hammeren i stor erhvervsskandale

Bagmandspolitiet kræver op mod 12 års fængsel til svindeltiltalt Hesalight-direktør.

(Arkiv) Den 47-årige Lars Nørholt med bopæl i Schweiz anklages af Bagmandspolitiet for bedrageri, dokumentfalsk, mandatsvig, skyldnersvig og momssvig. (Foto: Carsten Bundgaard / Scanpix)

I dag afgøres én af de største erhvervsskandaler i nyere tid ved Retten i Roskilde.

Her er den 47-årige forretningsmand Lars Nørholt anklaget for omfattende svindel i sit fallerede lampe-selskab, Hesalight.

Søik, også kendt som Bagmandspolitiet, har præsenteret en palette af anklagepunkter mod Lars Nørholt, som skal have gjort sig skyldig i mandatsvig, dokumentfalsk, skyldnersvig og momsunddragelse.

Centralt i anklageskriftet er en vildledning af en række investorer herunder pensionsselskaberne Pensam og Pensiondanmark, som i 2014 og 2015 overførte i alt 562 millioner kroner til Hesalight i den tro, at det var en god forretning.

Men ifølge anklagen havde Nørholt forfalsket kontrakter, årsrapporter og skriftlige aftaler, og dermed ført investorkredsen bag lyset.

Op mod 12 års fængsel

I 2016 gik Hesalight konkurs, og ifølge Bagmandspolitiet var en stor del af investorkredsens penge havnet i lommen på Lars Nørholt.

Politiet har beslaglagt værdier for 63,3 millioner kroner hos Lars Nørholt herunder tre ejendomme på Mallorca.

Søik kræver Lars Nørholt fængslet i mindst otte år. Til sammenligning fik Stein Bagger i 2009 syv års fængsel for svindel i IT-Factory-sagen.

Søik mener desuden, at retten bør tage den sjældent anvendte paragraf 88 i brug. Den gør det muligt at straffe hårdere, hvis der er begået flere lovovertrædelser. Det kan medføre, at halvdelen af strafudmålingen lægges oveni.

Dermed kan straffen løbe op i 12 års fængsel.

- Investorerne er blevet vildledt ved, at man indregnede kontrakterne i regnskaberne, og tiltalte var klar over, at de blev uretmæssigt indregnet, lød det blandt andet fra specialanklager hos Søik Jørn Thostrup i sine afsluttende bemærkninger i retssagen, som startede i september.

Bagmandspolitiet kræver desuden, at Lars Nørholt får en tillægsbøde på 17 millioner kroner for svindel med momsindberetninger i det Nørholt-ejede selskab Bogholderiafdelingen APS.

Lars Nørholt nægter sig skyldig i alle anklager.

Lampefesten, der endte milliontab

Lars Nørholt stiftede i 2009 det sjællandske lampe-firma Hesalight. Firmaet solgte løsninger med LED-belysning, hvor kunderne betalte for lamperne, efterhånden som de gav besparelser på elregningen.

Men sådan et forretningskoncept krævede stor kapital, fordi indtjeningen skulle hentes fremme i tid.

Ifølge Lars Nørholt var ordrebogen fuld. Men der manglede penge til at finansiere væksten. Derfor gik Lars Nørholt i 2014 tiggergang hos investorkredsen, der gav Hesalight et obligationslån på 562 millioner kroner.

Fra starten af 2016 rullede afsløringerne, da flere store virksomheder som A.P. Møller-Mærsk, Arla og Novo Nordisk afviste at være nøglekunder hos Hesalight, hvilket ellers havde fremgået af materialet, som blev vist frem for investorgruppen.

Siden er sagen vokset til en af de største erhvervsskandaler i nyere tid og afgøres i dag ved byretten i Roskilde. Dommen ventes at falde klokken 13:00.

Kurator Henrik Selchau Poulsen har på vegne af kreditorerne sagsøgt den tidligere ledelse og Hesalight-revisor for 200 millioner kroner. Den sag er berammet til at begynde i efteråret.

Det kræver politiet konfiskeret:

  • 12,4 millioner kroner hos Lars Nørholt.

  • 14,3 millioner kroner hos det spanske selskab Nordic Development Investment SL. Herunder:

  • Ejendom: Calle Picasso 4, Mallorca, Spanien

  • Ejendom: Calle Picasso 6, Mallorca, Spanien

  • Desuden 36,6 millioner kroner hos Lars Nørholt og hustru herunder:

  • Ejendom: Avenida Gabriel Roca 37, Mallorca. Spanien

  • Kilde: Anklageskriftet.