Kan man købe en bog for en bakke æg?

Tænk hvis man kunne afskaffe penge i sit liv og bytte sig til mad og varer.

Journalist og vært på P1 Mikkel Krause løb ind i visse forhindringer, da han forsøgte at bytte en bog med en pakke æg. (Foto: Sara Marie Røjkjær Knudsen © DR Nyheder)

Bevæbnet med en bakke friske æg fra sin egen hønsegård, har Mikkel Krause, journalist og vært på en ny P1-serie om vores forhold til penge, prøvet et økonomisk eksperiment.

Han vil undersøge, om det er muligt at leve i et pengeløst samfund.

Med sine æg under armen opsøger han en boghandler og spørger, om det er muligt at bytte æggene for en bog om madlavning til 30 kr.

- Nej, det kan man ikke, griner boghandler Jane Møller.

- Det kan min forretning ikke leve af. Jeg skal have dækket husleje og lønninger.

Dig, mig og pengene

P1 sætter spot på penge og deres effekt på mennesker i den nye programserie 'Dig, mig og pengene', der sendes hver dag i påsken. Find den her.

Selvom Mikkel Krause lokker med dybgule æggeblommer og gyldne pandekager, afviser boghandleren bytteøkonomien.

- Der er noget, der hedder moms og skattevæsen, og derfor kan det ikke lade sig gøre. Tanken er god, men det kan bare ikke praktiseres. Sådan er vores verden ikke skruet sammen i dag, siger Jane Møller.

Opvask for et måltid

Dernæst prøver Mikkel Krause at bytte sin arbejdskraft for et måltid mad på en restaurant.

Efter et par afslag lykkes det faktisk på en restaurant i Aarhus, selvom chefkokken siger, at virksomheder i dag er så strukturerede, at de aldrig står og mangler arbejdskraft.

Alligevel får journalisten lov at feje baggården, og modtager både suppe og vin som tak.

Et eksperiment med bytte-økonomi går lidt trægt her. Men ville det ikke være meget smart, hvis vi kunne bytte os til nye ting eller til et måltid mad?

Posted by DR Nyheder on Thursday, March 24, 2016