Karsten Dybvad ny bestyrelsesformand for Danske Bank

Topchefen fra Dansk Industri afløser Ole Andersen på posten.

Karsten Dybvad er ny bestyrelsesformand i Danske Bank efter en ekstraordinær generalforsamling i DGI-byen i København. (Foto: Claus bech © Scanpix)

På Danske Banks ekstraordinære generalforsamling i København her til eftermiddag er Dansk Industris direktør Karsten Dybvad blevet valgt til bestyrelsen. Bestyrelsen har efterfølgende konstitueret sig med Dybvad som ny formand.

62-årige Karsten Dybvad, der var blevet indstillet til posten af storaktionæren A. P. Møller Holding, erstatter den afgående formand Ole Andersen, der har været bestyrelsesformand siden 2011.

Ole Andersen meddelte allerede 19. september i forbindelse med offentliggørelsen af Danske Banks interne advokatundersøgelse om hvidvasksagen, at han ville trække sig – senest til foråret.

Så længe kunne A. P. Møller Holding, der ejer 20 procent af aktierne, dog ikke vente på at få nyt blod ind i toppen af bankens bestyrelse.

Derfor gennemtrumfede Mærsk-familiens investeringsselskab for en måned siden dagens ekstraordinære generalforsamling med henblik på at få valgt Karsten Dybvad til ny formand.

I forbindelse med indstillingen til ny bestyrelsesformand udtalte han dengang selv, at hans vigtigste opgave i givet fald ville blive at genskabe samfundets tillid til Danmarks største bank i kølvandet på hvidvasksagen.

Trist men bedst for banken

Den afgående bestyrelsesformand Ole Andersen fortæller DR, at han selvfølgelig er ked af det, men at han også tror på, at det er for bankens bedste.

- Jeg havde selvfølgelig gerne set, at jeg var trådt ud af bestyrelsen under andre omstændigheder. Men jeg kan godt forstå, at aktionærerne efter denne her meget alvorlige sag mener, at der er et behov for at skifte ud i bestyrelsen, siger Ole Andersen og fortsætter:

- De her sager, ligger jo i et vist omfang meget langt tilbage - også længe før både jeg og de øvrige bestyrelsesmedlemmer indtrådte i bestyrelsen. Men det er nu engang sådan, at det er den siddende bestyrelse, der må tage ansvaret for det, der er foregået. Og der har selvfølgelig også foregået hvidvask i den tid, jeg har været bestyrelsesformand, så det må jeg tage konsekvensen af.

Da han bliver spurgt om, hvad, han mener, sin egen rolle i sagen er, siger han:

- Der er jo ingen tvivl om, at der bliver reageret alt for langsomt og med for lidt kraft i forbindelse med hele forløbet omkring whistleblowerne. Jeg har aldrig haft et ønske om at kaste banken ud i sådan en krise, som den er i nu, men jeg håber, at vi - med min afgang og de andre tiltag vi har foretaget - er med til at skabe ro omkring banken og vinder tilliden tilbage.

Højt respekteret cv

Karsten Dybvad har i de seneste otte år været direktør for erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Tidligere har han i over ti år været departementchef i forskellige ministerier, herunder Statsministeriet, der betragtes som en af de mest magtfulde for en embedsmand.

Her var han med til at udforme rammebetingelserne for landets finansielle institutioner under finanskrisen.

Ud over at indstille Karsten Dybvad som ny bestyrelsesformand havde A.P. Møller Holding også peget på sin egen investeringsdirektør Jan Thorsgaard Nielsen som ny næstformand.

Danske Banks bestyrelse skal desuden finde to bestyrelsesmedlemmer yderligere til foråret. Dermed ender næsten halvdelen af bankens bestyrelse med at blive skiftet ud.

Karsten Dybvad er godt klar over, hvad hans første og vigtigste opgaver som ny bestyrelsesformand er:

- Det helt afgørende for mig er at genoprette tilliden til Danske Bank. Derudover er en meget konkret opgave at finde en ny administrerende direktør. Jeg kan ikke sige, hvor lang tid der kommer til at gå, men vi vil arbejde så hurtigt som muligt – men også virkelig omhyggeligt, siger han.

Jesper Nielsen har været fungerende topchef efter Thomas Borgen, der trak sig 19. september i forbindelse med offentliggørelsen af den interne hvidvaskundersøgelse.

Præcis hvordan banken skal få tilliden tilbage, har Karsten Dybvad et konkret bud på:

- I den daglige kontakt med kunder skal vi vise i ord og handling, at man godt kan have tillid til Danske Bank, siger han og fortsætter:

- Jeg kan love, at vi kommer til at arbejde målrettet på, at udvikle banken så vi ledelsesmæssigt lærer af fortiden og sørger for, at vi - så godt vi overhovedet kan - undgår at komme i lignende situationer i fremtiden. Og så må vi tage de år, det tager at få ryddet op i de sager, der nu ligger.