Karsten Lauritzen: Køb af Panama-papirer bliver en god investering

Det bliver en god forretning for Danmark, at Skat har betalt for adgang til oplysninger om danskerne i de stærkt omtalte Panama Papers.

Selv om det koster lidt, forventer skatteministeren at det er en god forretning at købe oplysninger om danskere i de såkaldte panama papirer (Foto: RODRIGO ARANGUA © Scanpix)

Når Skat betaler en anonym person et millionbeløb for oplysninger om potentielle danske skatteunddragere fra de såkaldte Panama Papers, vil investeringen med al sandsynlighed blive god for Danmark.

Det vurderer Skattemininister Karsten Lauritzen (V), efter at DR i går kunne afsløre, at Skat har gransket lidt smagsprøver på oplysninger fra den store læk, og fået appetit på at købe mere.

- Når man laver så mange krumspring for at gemme sine penge i skattely, er det ikke børneopsparinger, der er er tale - det er formuer, siger Karsten Lauritzen, der betegner indkøbet af oplysninger som en 'god forretning for Danmark'.

Få oplysninger om sælger

Meget få detaljer foreligger om den person, der sælger oplysningerne til Skat. Det vides, at personen tidligere har solgt oplysninger til andre lande, og både de oplysninger, samt smagsprøverne, har vist sig at indeholde ting, Skat kan bruge til at kradse formuer gemt i skattely ind.

Den ekstremt store læk af papirer stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, og det var forårets helt store afsløring, da DR og Politiken i Danmark, samt mange medier i udlandet, i fællesskab kunne bringe nyheden om skattefiduserne.

Mossack Fonseca har, ifølge papirerne, hjulpet med at oprette selskaber via Panama, der har gjort det muligt for ejerne at skjule formuer for skattemyndigheder over hele verden. Blandt de mere kendte var fodboldstjernen Lionel Messi og Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, der måtte gå af efter afsløringerne.

Hundredevis af danskere

At et navn findes blandt de lækkede papirer, er ikke ensbetydende med, at man har gjort noget ulovligt - men flere har, og det gælder måske også de hundredvis af danskere, som Skat interesserer sig for i papirerne.

- Når der kommer et sådant tilbud til Skat, skal vi vurdere det fra sag til sag. Vi kan se, at 500-600 danskere er involveret og det gør, jeg vurderer, at det provenue, vi kan få hjem til den danske statskasse, er større end udgiften til at købe oplysningerne, siger skatteministeren.

- Dette er ikke peanuts. Jeg er overbevist om, at det vil blive en god forretning for Danmark, siger han.

Karsten Lauritzen forventer, at Skat skal bruge ganske få måneder til at granske papirerne og rejse sager mod nogle af de personer, der optræder i dem.