Kassen er smækket i - men Shah-netværk forsøgte så sent som sidste år at fiske penge op af statskassen

Siden udbytteskatteskandalen brød ud i 2015, har Skattestyrelsen afvist forsøg på bedrageri for 578 millioner kroner.

Ifølge DR's oplysninger er Sanjay Shah igen blevet politianmeldt for svindel med udbytteskat. Denne gang i forbindelse med et forsøg på at få over 25 millioner kroner refunderet i februar 2017.

At statskassen har været udsat for et omfattende fupnummer, der har kostet mindst 12,7 milliarder kroner, har tilsyneladende ikke afholdt udenlandske rigmænd fra fortsat at kaste snøren ud efter danske skattekroner.

Ifølge et notat fra Kammeradvokaten forsøgte kredsen omkring den hovedmistænkte i sagen om skattesvindel mod Danmark, Sanjay Shah, senest i februar 2017 at hive over 25 millioner kroner op af statskassen i refusion af udbytteskat, som aldrig var indbetalt.

- En gennemgang af de uploadede dokumenter viste, at Sanjay Shah var anført som forfatter på alle Credit Advices, står der i notatet fra Kammeradvokaten, som DR er i besiddelse af.

Ifølge DR's oplysninger har forsøget ført til, at Skattestyrelsen har politianmeldt Sanjay Shah til Søik, i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet.

Lignede noget, man havde set før

Credit Advices - eller ejerbeviser - er helt centrale i den danske sag om svindel med udbytteskat.

Ejerbeviserne har været vedlagt som eneste dokumentation for, at udenlandske pensionskasser og selskaber har ejet danske aktier på et bestemt tidspunkt og derfor har haft krav på refusion af udbytteskat.

Men i anmodningerne i 2017 var de vedlagte ejerbeviser ifølge faglig direktør i Skattestyrelsen, Steen Bechmann, falske:

- I 2017 fik vi 34 anmodninger, som vi afviste. De anmodninger har vi anmeldt til Bagmandspolitiet, fordi vi så nogle mønstre, som lignede de mønstre, vi havde set i de øvrige svindelsager, siger han.

Talsmand for Shah: Skat skylder 888 millioner

Steen Bechmann står i spidsen for den omfattende aktion, der forsøger at generobre de 12,7 milliarder tabte skattekroner.

De næste år skal slagsmålet om de danske skattekroner foregå i retssale rundt omkring i verden, og der vil det danske skattevæsen få kamp til stregen af Sanjay Shah.

Shah står nemlig fast på, at han blot har udnyttet et hul i dansk lovgivning.

- Det er ikke op til den den danske regering eller Skat at bestemme, hvad der er lovligt eller ulovligt. Det er en sag for domstolene, skriver talsmanden for Sanjay Shah, Jack Irvine, til DR Nyheder.

I den store sag om 12,7 milliarder kroner tegner Shahs selskaber sig for ejerbeviser for godt ni milliarder kroner.

Og ifølge Irvine har Shah stadig et større udestående med Skattestyrelsen:

- Min klient har hele tiden fastholdt, at handlerne er lovlige, og hvis retten til sidst finder sagen til hans fordel, mangler Skat stadig at betale 888 millioner kroner til Solo Capitals (Sanjay Shahs selskab, red.) kunder, skriver Jack Irvine.

Lovligt eller ulovligt?

At Shah og netværket omkring ham tilsyneladende fortsætter med at kræve udbytteskat retur fra Danmark, selv efter svindlen et blevet opdaget, overrasker ikke advokat Michael Bjørn Hansen, der er skatteekspert og tidligere kontorchef i Skat.

- De her tilbagesøgninger underbygger jo deres opfattelse af, at der et hul i systemet, og i og med at de ikke mener, det her hul er strafbart, så kan han tillade sig at fortsætte af det spor, siger advokat Michael Bjørn Hansen, der er skatteekspert og tidligere kontorchef i Skat.

Han er dog uenig i, at det skulle være lovligt at kræve penge retur i udbytteskat, som ikke er blevet indbetalt.

- Det her er ren og skær bedrageri. Der er ikke større jura i det. Det store problem bliver bevisførelsen. Man skal bevise, hvornår der er fremkaldt en vildfarelse hos skattevæsenet, og hvornår den vildfarelse har været strafbar og ikke har været strafbar. Det er en meget omfattende sag, der kræver en meget tung bevisbyrde, siger Michael Bjørn Hansen.

Træer og buske

I alt 34 anmodninger fra 34 amerikanske pensionskasser landede i februar 2017 i Skattestyrelsens indbakke.

Ifølge Kammeradvokatens notat var 29 af pensionskasserne navngivet efter træer og buske.

Dét og en række andre forhold fik alarmklokkerne til at ringe hos Skattestyrelsen, som afslog anmodningerne om refusion af udbytteskat.

- Når der er et lignende mønster i et resterende sagskompleks, så ligner det formodet bedrageri, og så anmelder vi selvfølgelig til politiet og i dette tilfælde Bagmandspolitiet, som har sagen i forvejen, siger Steen Bechmann.

Skat har afvist refusioner for hundreder af millioner

Sagen fra 2017 er dog ikke det eneste forsøg på at få refunderet udbytteskat, som Skattestyrelsen har afsløret som forsøg på bedrageri.

Siden kassen i sommeren 2015 blev smækket i, har Skattestyrelsen opdaget bedrageriforsøg for cirka 578 millioner kroner, fortæller Steen Bechmann.

- Der har løbende været tillægsanmeldelser undervejs både om fuldbyrdede forhold og også sager og forhold, hvor der ikke er udbetalt penge.

- Det er det samme setup, og derfor er der efter vores opfattelse tale om forsøg på bedrageri for på nuværende tidspunkt 578 millioner kroner. Hovedparten af de sager ligger lige omkring udbetalingsstoppet i august 2015, siger han.

48-årige Sanjay Shah regnes for at være hovedmanden bag svindel med udbytteskat for 12,7 milliarder kroner. Shahs selskaber tegner sig for omkring ni milliarder kroner af svindlen. (© Sanjay Shah)

Om de efterfølgende forsøg på svindel med udbytteskat skriver Kammeradvokaten i sit notat:

- Når der fortsat anmodes om refusion efter samme metode og på samme grundlag (...), bliver det tydeligt, at den systematiske svindel med udbytteskat ikke alene er historisk, men også af fremadrettet betydning, står der i notatet.

Der kan også være tale om 'lykkeriddere', som måske har hørt, at det danske skattevæsen har været dysfunktionelt på området for refusion af udbytteskat, vurderer Michael Bjørn Hansen:

- De ved måske ikke lige, hvad der foregår i København, og de har jo haft en god forretning hidtil, så hvorfor ikke fortsætte med at gøre forsøget. Lidt lige som når man modtager spam mails på internettet. Hvis bare en promille hopper på, så er der jo gevinst, siger han.

EJEDE OVER HALVDELEN AF MÆRSK OG NOVO NORDISK

  • Skat modtog fra 2012 til 2015 tusindvis af falske ejerbeviser som dokumentation for, at udenlandske selskaber havde krav på refusion af udbytteskat.

  • Havde disse ejerbeviser været i overensstemmelse med virkeligheden, skulle de udenlandske småsparere på tidspunkter omkring betaling af udbytte have ejet store dele af dansk erhvervsliv:

  • I foråret 2014 var den samlede investering for de 306 udenlandske selskaber 748 milliarder kroner. Og i løbet af marts 2015 skulle de have siddet på danske aktier for 910 milliarder kroner.

  • I 2014 ejede de udenlandske selskaber ifølge ejerbeviserne Novo Nordisk-aktier for 455 milliarder kroner og Carlsberg-aktier for 30,6 milliarder kroner.

  • I 2015 var ejerskabet af Novo Nordisk angivet til at være 445 milliarder kroner, mens aktiebeholdning i GN Store Nord var angivet til 13,2 milliarder kroner.

  • Ifølge Skattestyrelsens egen gennemgang af ejerbeviserne skulle de udenlandske selskaber blandt andet have ejet 51,4 procent af A.P. Møller-Mærsk i 2014, 59,6 procent af Novo Nordisk og 66,9 procent af FL Smidth i 2015.

  • Kilde: Skattestyrelsen/Kammeradvokaten.

Facebook
Twitter