A-kasser jubler over højere dagpengesats - men er bekymrede for de nyuddannede

Regeringen vil sænke dagpengesatsen for nyuddannede uden børn.

Står det til regeringen kan nogle kan se frem til 5.000 mere om måneden - andre 4.000 mindre. Og det splitter a-kasserne. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Der er generelt rosende ord til regeringens reformudspil fra flere af landets store a-kasser. Men der er også en stor sten i skoen. Nemlig sænkelsen af dimmitendsatsen.

- Det udfordrer tilslutningen til hele a-kassesystemet.

Så klart lyder advarslen fra Akademikernes A-kasse, der er Danmarks største a-kasse for akademikere.

- Vi er bekymrede for, om vi kan få de nyuddannede ind i dagpengesystemet. Når man reducerer satsen, så reducerer man incitamentet til at melde sig ind i a-kasserne, siger Lasse Grønbech, der er formand i akademikernes a-kasse.

Samtidig er der hos Akademikernes A-kasse en bekymring for, at en lavere dimittendsats slet ikke vil få flere i job, som er regeringens ræsonnement for at sænke satsen.

- Vi tænker, det er uklogt. I 2017 sænkede man satsen med 13 procent. Analyser fra Danske A-kasser viser, at det ikke fik dimittenderne hurtigere i job. Det reducerede ikke ledighedsperioden. Det er ikke en model. Det er fakta, siger Lasse Grønbech.

Hos 3F kalder forbundsformand Per Christensen sænkelsen af dimmitendsatsen for "det eneste forbehold i forhold til udspillet", som han ellers er begejstret for.

I HK Privat bruger formand Kim Simonsen en fodboldkamp som analogi for regeringens udspil og skriver, at regeringen har scoret seks mål med udspillet - men indkasserer også et enkelt.

- Forslaget om at sænke dagpengene for dimittender er ikke vokset i HK’s have, hvor man helst havde været forringelser i dagpengesystemet foruden, skriver han.

Gulerod eller pisk

Mens der er panderynker og decideret bekymring over en sænkning af dimittendsatsen hæfter flere af de større fagforeninger og a-kasser sig ved den forhøjede dagpengesats, som regeringen vil indføre til personer, der allerede er i job.

- Rigtig mange af mine kollegaer oplevede i forbindelse med coronakrisen, hvor stor forskellen er på det lønniveau, de normalt har, og så det beløb de får, når de bliver ledige. Det der med, at man ikke er nødt til at gå fra hus og hjem, når man mister sit job, det synes jeg, er et kolossalt løft, siger Per Christensen fra 3F, og tilføjer:

- Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst så forbedringer på dagpengeområdet.

I Dansk Metal er det også en begejstret formand, der kommenterer regeringens udspil.

- Alle de mennesker, der er ude på det private arbejdsmarked og oplever at blive fyret flere gange i løbet af et arbejdsliv, dem sender man nu et signal om, at det har man lagt mærke til, og at man nu ønsker at skabe noget større tryghed for dem, som arbejder i det private.

  • Forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)
  • Forbundsformand for 3F, Per Christensen. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Og hvor der var bekymringer i andre a-kasser for, at en sænket dimittendsats kunne svække opbakningen til a-kassesystemet, så tror Claus Jensen på, at den forhøjede sats vil få flere ind.

- Der er rigtig mange, som arbejder på private virksomheder, som i dag ikke er tilmeldt dagpengesystemet, fordi satsen er for lav. Dem håber jeg på, når nu satsen bliver hævet, vil melde sig under fanerne i et dagpengesystem igen.

For Per Christensen i 3F er det også vigtigt at sikre trygheden for de, som allerede er i job.

- Hvis jeg skulle vælge mellem, at nogle af mine voksne kollegaer skal blive i deres hus og hjem, hvis de går ledige, eller vi skal opleve at nyuddannet - som får mere i denne sammenhæng, end de ville på SU - så vælger jeg altså dagpengeforhøjelsen, fortæller han.

Nyuddannede på dagpenge fordoblet

I regeringsudspillet er der lavet et særtræk fra Jobindsats, der måler beskæftigelsestal i Danmark.

Det viser, at antallet af personer, der er på dimittendsats, er stort set fordoblet fra 2009 til 2019, så dimittenderne nu udgør cirka en fjerdedel af alle dem, som får dagpenge.

Ifølge Danske A-kasser, så er cirka 25.000 på dimittendsats i øjeblikket.

Alligevel kommer udspillet på et underligt tidspunkt, mener formand i a-kassen Krifa, Eik Dahl Bidstrup.

- Dimittendledigheden er ret lav. Vi oplever, at de unge er supermotiverede, og vi tror ikke, at pisk er vejen frem. Især ikke for unge mennesker.

Hos Djøf, der er en af de største medlemsorganisationer hos Akademikerne, stiller man sig også undrende overfor regeringen.

- Det er ikke rimeligt, at det er de nyuddannede, der skal holde for at lave nødvendige forbedringer andre steder i dagpengesystemet, lyder det fra Djøf-formand Henning Thiesen.