Kemp & Lauritzen involveret i endnu en sag om formodet svindel i det offentlige

'Jeg mener ikke, det her skyldes dårlig virksomhedskultur', siger direktør.

I juni blev fire Kemp & Lauritzen-medarbejdere fyret for deres rolle i en sag om formodet svindel med køb af mobiler og tablets for 175.000 kroner. Og nu er installationsvirksomheden endnu engang nævnt i forbindelse med en stor svindelsag.

Det viser et anklageskrift fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Fem mænd er tiltalt for 450 forhold om bestikkelse, medvirken til bestikkelse og mandatsvig af særligt grov karakter i forbindelse med en lang række ordrer, to civilt ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bestilte hos entreprenører og erhvervsdrivende.

To af de tiltalte er tidligere ansatte hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, mens to af de andre er selvstændigt erhvervsdrivende.

Sidste tiltalte i sagen er en tidligere medarbejder fra Kemp & Lauritzen.

Ansatte fik bøgehæk og smedejernshegn

Den tidligere ansatte i installatørvirksomheden har ifølge anklagemyndigheden fået en nu tidligere medarbejder hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse til at godkende tilbud og fakturaer udstedt af Kemp & Lauritzen.

Det skete til trods for, at virksomheden aldrig leverede ydelser svarende til det fakturerede beløb til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

For at få den ene af de to tiltalte, der tidligere var ansat i styrelsen, til at favorisere Kemp & Lauritzen i fremtidige kontrakter, skaffede den daværende medarbejder i virksomheden ham smedejernslåger og bøgehækplanter for over 35.000 kroner.

Den anden tiltalte fra styrelsen fik renoveret sit hus for 1,7 millioner kroner, lyder det i anklageskriftet. Renoveringen blev helt eller delvist betalt af skattekroner.

Hjemmerenoveringer på virksomhedens regning

I sin lokale sportshal har den tidligere medarbejder hos Kemp & Lauritzen fået udført arbejde for knap 14.000 kroner, som Kemp & Lauritzen har betalt for.

Ifølge anklageskriftet betalte installationsvirksomheden, manden i perioden arbejdede for, desuden for el- og vvs-arbejde.

Arbejdet blev udført i mandens eget hjem og hos en person, der er anonymiseret i anklageskriftet.

Straffesagen vil afgøre, om beløbene, Kemp & Lauritzen har hæftet for, blev viderefaktureret til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Et af sagens temaer vil ifølge anklagemyndigheden netop være at føre bevis for, hvordan ydelserne blev betalt.

Medarbejder har forladt Kemp & Lauritzen

Medarbejderen er ikke længere i Kemp & Lauritzen. Han blev ifølge administrerende direktør Peter Kaas Hammer bortvist tilbage i 2016, da politiet startede en efterforskning.

- Vi opdagede, at vi ikke tjente penge på de ting, den pågældende medarbejder havde ansvar for, at vi skulle levere til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og det gav os nys om, at der var noget galt. Derpå bortviste og politianmeldte vi medarbejderen, forklarer Peter Kaas Hammer, der påpeger, at Kemp & Lauritzen har bidraget til efterforskningen.

Hvad tænker du om, at Kemp & Lauritzen er involveret i store sager om svindel to gange indenfor en relativt kort årrække?

- Det er helt utilgiveligt, at få medarbejdere ødelægger det for de mange, og det er derfor, vi har slået hårdt ned. Vi accepterer ikke den adfærd.

Hvad vil du gøre fremadrettet for at forhindre dårlig virksomhedskultur og brodne kar?

- Vi har allerede gjort meget. Vi fandt frem til det her, fordi vi har opdateret systemer og igangsat en række tiltag, men i sidste ende må man sige, at det handler om moral. Jeg mener ikke, det her skyldes dårlig virksomhedskultur. Det er et medarbejderproblem, hvor få medarbejdere ikke kan håndtere det ansvar, vi har givet dem, siger Peter Kaas Hammer.

Der er sat 20 retsdage af til sagen. Den er berammet til 2020.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter