Kina kan ikke redde verdensøkonomien

Mens hele verden snakker om recession i USA, så tordner økonomien frem i Kina. Sidste år var væksten 11,4 procent og den bliver endnu højere i år. Men det bliver ikke Kina, der redder verdensøkonomien.

Fra 2000 til og med 2007 er Kinas økonomi vokset fra at være verdens sjette-største økonomi til en tredjeplads.

Sidste år voksede økonomien med svimlende 11,4 procent, men selv om Kinas økonomi på otte år har overhalet Frankrig, Storbritannien og Tyskland og haler godt ind på Japan og USA, så kan Kina ikke redde dem skrantende verdensøkonomi.

Det vurderer Jeppe Christiansen, der er direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

- Kina er verdens værksted og producerer til alle os andre, men kineserne er ikke selv de store forbrugere. Kineserne har et privatforbrug, der ligger lidt over Italiens, siger Jeppe Christiansen og fortsætter.

- Når man derfor får spørgsmålet, om Kina kan trække verdensøkonomien op ved en amerikansk recession, så er svaret efter min overbevisning et klokkeklart nej, siger Jeppe Christiansen.

Middelklasse på 250 millioner er ikke nok

Og selv om landet har en hastigt voksende middelklasse på op mod en kvart milliard mennesker, så har det ikke en økonomisk formåen, der kan sparke liv i verdensøkonomien.

- Den kinesiske middelklasse tjener måske 5.000 dollars om måneden, og selv om de voldsomt interesseret i vestlige varer, så er det primært vestlige varer som tandpasta, toiletartikler og andre basale dagligvarer, der bliver langet over diskene i de kinesiske butikker, fortæller Rasmus Nemmøe, der er porteføljemanager i Bankinvest og følger Kina tæt.

Han vurderer, at Kina til gengæld er ved at omstille sig økonomisk til en ny verdensorden.

Kina indstillet på nye tider

Hvor det tidligere var eksportvirksomhederne, der havde succes, så er fokus i Kina nu rettet mod nye tider med faldende eksport.

- Man har set et stilskifte, hvor markedet i højere grad er drevet af indenlandsk forbrug, siger Rasmus Nemmøe.

Det skifte har Jeppe Christiansen i Lønmodtagernes Dyrtidsfond også bemærket.

- Hvis de mærker at eksporten går i stå, så vil de i stedet lægge vægt på opbygning af landet inde fra. De vil måske udbygge deres infrastruktur, lade forbruget vokse lidt mere og sørge for at økonomien ruller videre. De har også en stor valuta-reserve, så de er velpolstret til at klare sig selv.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter