Kinas stenrige netkonge udfordrer Lego

En af Kinas rigeste forretningsmænd, Jack Ma, tjener penge på at sprede Lego-kopier over hele landet.

Jack Ma har grundlagt milliardforretningen Alibaba Group, som handler med varer på nettet heriblandt kopi-produkter af Legos populære klodser under navnet Lepin. (Foto: Bobby Yip © Scanpix)

Det er nemt for forbrugerne at købe Lego-kopier.

For de bliver solgt i Kinas mest populære netbutikker, der er ejet af Kinas næst rigeste mand Jack Ma.

Der dukker i dag hundredvis af Lego-kopier af mærket ”Lepin” frem på skærmen, når man besøger netbutikker som Taobao.com og AliExpress.com. Begge er ejet af Jack Ma, der står bag forretningsimperiet Alibaba Group.

Bedre produkter

Salget af vestlige mærkevarer har gjort Jack Mas netbutikker til nogle af de største i verden, men på hans butikshylder findes der også en syndflod af kinesiske kopiprodukter, som har fået mærkevareproducenter som Gucci til at protestere højlydt over Jack Mas forretningsmoral.

Jack Ma og hans stab afviser at give interview om salget af Lego-kopier til DR Nyheder. Men Jack Ma har tidligere udtalt, at de vestlige mærkevareproducenter selv bærer skylden for kopiernes udbredelse i Kina.

-Problemet er, at de falske produkter i dag er af bedre kvalitet til bedre priser end de reelle produkter og rigtige navne. Det er ikke de falske produkter, der ødelægger dem, det er de nye forretningsmodeller, udtalte Jack Ma tidligere på året ved en investorkonference ifølge Berlingskes Kina-korrespondent.

En æske klodser fra den kinesiske fabrikant Lepin. Lego har sagsøgt Lepin for uretmæssigt at kopiere deres produkter. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Retssag forude

Lego har mere end svært ved at stoppe Jack Mas salg af kopiprodukterne fra Lepin.

- Bemærk, at Lepin ikke vil være retligt afskåret fra at markedsføre og sælge sine produkter, mens sagen bliver hørt af domstolene, hedder det i en en meddelelse fra Legos ledelse.

Lego forventer, at sagen mod Lepin først bliver afgjort ved en domstol i september 2017. Det vil sige, at Jack Ma og andre har lang tid til at markedsføre og sælge kopiprodukterne – helt lovligt.

Det er tidligere set, at mærkevarevirksomheder i løbet af få uger har fået de kinesiske myndigheder til at rykke ud og beslaglægge kopivarer – længe før en retssag var afgjort.

Rigmanden Jack Ma

DR Nyheder har spurgt Lego, hvorfor man ikke har haft succes med at få varerne beslaglagt administrativt. Men det spørgsmål har Lego ikke ønsket at besvare.

- Vi udtaler os generelt ikke om detaljer i verserende sager, og da det konkrete spørgsmål vedrører eventuelle overvejelser omkring denne aktuelle og igangværende sag, har vi ikke yderligere at bidrage med, end vi allerede har delt, skriver Legos pressechef Roar Rude Trangbæk i et svar til DR Nyheder.

Jack Ma er i 2016 udråbt som Kinas næstrigeste mand af magasinet Forbes på grund af en anslået formue på 27,3 milliarder dollar – svarende til 190 milliarder kroner.