Den kinesiske økonomi er ikke længere en tiger i fuldt firspring med tocifrede vækstrater, der trækker resten af verden med på bølgen.
I årets tredje kvartal voksede Kinas bruttonationalprodukt, bnp, kun med seks procent, hvilket er den laveste vækstrate i omkring tre årtier.
- Det er ikke sådan, at økonomien er bremset op. Det er mere retningen, der er betydningsfuld. Afmatningen i den kinesiske økonomi er et tegn på, at den globale vækst er aftagende. Og det rammer også dansk økonomi, siger chefanalytiker i Nordea, Jan Størup Nielsen.
Selvom Kina taber skridt på listen over lande med høj økonomisk vækst, er seks procent dog stadig milevidt foran raterne i så godt som alle vestlige lande.
For eksempel voksede det danske bruttonationalprodukt, som er værdien af den samlede produktion, kun med halvanden procent sidste år.
Men her er det værd at bide mærke i, hvor stor betydning selv små udsving i Kinas økonomi har for resten af verden, påpeger makroanalytiker hos Sydbank, Kim Blindbæk.
- Den kinesiske økonomi har trukket en tredjedel af den globale økonomiske vækst. Så det er en stor vækstmotor, der skranter i øjeblikket.
Kan koste ordre og job
Årsagen til nedbremsningen i kinesisk økonomi, der er faldet med 0,2 procentpoint fra andet til tredje kvartal, skal først og fremmest findes i den verserende handelskrig mellem Kina og USA.
Gensidig straftold og stilstand i handelsforhandlingerne mellem verdens to største økonomier har dæmpet investeringslysten i hele den globale økonomi.
Samtidig er der nervøsitet og usikkerhed omkring Storbritanniens udtræden af EU - det såkaldte brexit.
For de danske virksomheder, der eksporterer for omkring 30 milliarder kroner til Kina, koster det i ordrebøgerne, når den økonomiske vækst aftager i Kina.
- Både direkte, men også ad bagdøren ved at danske virksomheder, der for eksempel leverer komponenter til amerikanske virksomheder, der eksporterer til Kina, mister ordrer, siger Kim Blindbæk.
I sidste ende er udviklingen i Kina med til at spænde ben for de senere års fremgang i beskæftigelsen i Danmark, lyder det fra Jan Størup Nielsen fra Nordea.
- Jeg mener, at vi kan se det ved, at den procentvise fremgang i de månedlige beskæftigelsestal er halveret i forhold til sidste år. Så beskæftigelsen bremser op, og ledigheden falder ikke længere, som den har gjort det tidligere, siger Jan Størup Nielsen.
- Danske virksomheder er også betydelig mere pessimistiske end tidligere, når de bliver spurgt til deres forventninger til fremtiden.
Nabolande er hårdere ramt
Skal Nordeas chefanalytiker pege på noget positivt ved situationen, så er det, at dansk økonomi ikke er ligeså hårdt ramt af de sløje vækstrater i Kina som vores nabolande, Sverige og Tyskland.
- De klassiske industrivarer som biler og store maskiner oplever en hurtigere opbremsning, når det går mindre godt i Kina. Men i Danmark eksporterer vi meget grøn teknologi og medicin til Kina, som ikke i ligeså høj grad er ramt, siger Jan Størup Nielsen.
Set fra dansk landbrugs side, er der faktisk varme forbindelser til Kina lige nu - men det har en anden årsag.
Udbrud af afrikansk svinepest har ramt kinesisk svineproduktion hårdt. Og det kan mærkes hos de danske svineproducenter, der for blot få år siden var tvunget i knæ af meget lave priser på de hjemlige markeder.
- Svinepesten i Kina har fået den betydning, at dansk svinekød nu bliver aftaget i større mængder og til højere priser, siger Jan Størup Nielsen.
Forventer reaktion fra Beijing
Begge analytikere regner med, at de sløje væksttal vil få regeringen i Beijing og den kinesiske centralbank til at sparke mere gang i økonomien.
Smertegrænsen er nået, vurderer Kim Blindbæk fra Sydbank.
- Det peger i retning af, at den kinesiske centralbank sænker renten, som de har holdt i ro igennem længere tid. Samtidig kan centralbanken vælge at slække på kravene til bankernes pengereserver, så de får mulighed for at låne flere penge ud.
Jan Størup Nielsen fra Nordea peger på, at den kinesiske regering normalt er meget aktiv i forhold til at trykke på enten den økonomiske speeder eller bremse:
- Vi har set, at de er meget hurtige til at lave offentlige investeringer, typisk i infrastruktur, der sætter gang i økonomien. Langt hurtigere end i Europa.
- Samtidig kan de også vælge at lempe reguleringerne på boligmarkedet for at sætte gang i aktiviteten. Men det er mere tvivlsomt, om de gør det, fordi man samtidig frygter for, at det kan være med til at skabe en boligboble, siger han.
De asiatiske aktiemarkeder har reageret med svagt faldende kurser i kølvandet på de skuffende kinesiske væksttal.