Kinesisk ejendomsgigant truet af kollaps: Kan det blive starten på endnu en finanskrise?

Milliardgæld hober sig op hos ejendomsudvikleren Evergrande og skaber uro på de globale aktiemarkeder.

Ejendomsgiganten Evergrande har investeret milliarder i det kinesiske boligmarked. Men politisk regulering sætter nu en stopper for væksten og sender selskabet på vej mod konkurs. (Foto: China Stringer Network © Ritzau Scanpix)

Den seneste uge har været hård på aktiemarkederne. Og denne uge starter ikke bedre. Og det skyldes primært én kæmpe spiller på det kinesiske aktiemarked - ejendomsgiganten Evergrande.

- Især de kinesiske aktier er under pres. Det sker som følge af bekymringerne for, hvad det kan betyde at Kinas andenstørste ejendomsudvikler er i store likviditetsproblemer. De har faktisk svært ved at betale deres regninger, siger Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea Danmark.

Den enorme ejendomsudvikler har fået opbygget en gæld på omkring 1.900 milliarder kroner. Altså 1.900.000.000.000 kroner.

Og kombinationen af milliardgæld og pressede aktiemarkeder vækker grimme minder om finanskrisen i 2008, hvor den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers’ milliardgæld resulterede i bankens konkurs og med voldsomme følger for aktiemarkedet.

”Det er ikke et Lehman-moment”

Men en sammenligning mellem Lehman Brother og Evergrande er ikke helt spot on, hvis man spørger aktiestrateger i to landets største banker.

- Jeg tror, det er meget lidt sandsynligt, at vi får sådan et Lehman-lignende moment, som påvirker markederne. Det kan godt give noget støj, men jeg tror ikke, det får lov til at sprede sig ligesom sidst, lyder det fra Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg hos Danske Bank.

Og den vurdering er Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea Danmark, enig i.

- Vores vurdering lige nu er, at Kinas regering går ind med en eller anden form for redningspakke i samarbejde med andre boligudviklere og banker.

Han forklarer, at regeringen i Kina i lang tid har reguleret med fokus på at komme ulighed til livs.

Kinas regering lader boligspekulanter svede

Tilbage i 2017 udtalte Kinas præsident, at boliger er til at bo i og ikke til at spekulere i. Siden har man forsøgt at dæmme op for boligspekulanterne, så boligprisstigningerne ikke blev alt for høje.

Og det er det, der nu rammer Evergrande, fordi de har optaget en masse gæld, imens boligpriserne ikke stiger, som de gjorde tidligere.

- Man er faktisk ikke så ked af, at der udvikler sig en risiko i det her med bare at spekulere i ejendomme i Kina. Man vil gerne fra centraladministrationen signalere, at de her selskaber faktisk kan gå konkurs, siger Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea Danmark.

Og den analyse er Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg hos Danske Bank, på linje med.

- Man kan endnu ikke vide, om det breder sig til de andre boligselskaber. Den kinesiske regering vil gerne have boligspekulanterne til at svede og få dem til at forstå, at de må stoppe med det, de gør.

Røde tal er ikke unormalt

Så det er altså ikke et ”Lehman-moment” og en ny finanskrise og lurer lige om hjørnet. Men det kan ikke udelukkes, at Evergrande ender med en konkurs, lyder vurderingen fra Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg hos Danske Bank.

- Men at det spreder sig til resten af verden, det er der, jeg tvivler. Jeg er dog ydmyg overfor situationen. Vi har været her før. Men når du spørger mig, hvor stor sandsynligheden er for det her, så siger jeg, den er meget lille.

Samtidigt understreger Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea Danmark, at selvom de globale aktiemarkeder lige nu reagerer negativt på situationen med Evergrande og det urolige kinesiske marked, så har det været et godt år for de danske investeringer.

- Vi har faktisk ikke set, at aktierne er faldet med fem procent på noget tidspunkt. Det er faktisk det unormale. Ligesom der er gode tider på markederne, så er der også dårlige, og det er mere normalt.

Facebook
Twitter