Kinesiske investorer udfylder asiatisk skyline med milliardbyggerier

På bare få år har Phnom Penhs skyline ændret sig til det uigenkendelige.

I 2. kvartal af 2018 nåede den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Phnom Penh op på 20.000 kroner. (Foto: SAMRANG PRING © Scanpix)

Der er fart på boligbyggerierne i Cambodjas hovedstad – rigtig meget fart.

- Hastigheden på udviklingen er mildt sagt forbløffende, siger Ross Wheble, der er landechef hos det internationale ejendomsselskab Knight Frank.

Før har byen været kendt for sine franskkoloniale villaer og modernistiske ”new khmer arcitecture”.

I dag bliver disse byggerier i stigende grad udskiftet med høje og dyre ejerlejligheder i en by, hvor den gennemsnitlige husstandsindkomst kun er på omkring 70.000 kroner om året.

- Ejerlejlighederne i den dyre ende er der helt sikkert for mange af, og vi ser nu en nedgang i salg og huslejer, siger Ross Wheble.

Det er særligt kinesiske entreprenører, der er skyld i den ekstreme udvikling, som Phnom Penh lige nu gennemgår.

Kinesere investerer massivt

Som en del af den kinesiske præsident Xi Jingpings silkevejsprojekt, der er en ambitiøs strategi om at styrke handel og forbindelser mellem Kina og Europa, har kinesiske investorer satset stort på det cambodjanske ejendomsmarked de senere år.

Gennemsnitspriserne på de dyre ejerlejlighedskomplekser i Phnom Penh var i 2. kvartal af 2018 på over 20.000 kroner pr. kvadratmeter. Ifølge ejendoms- og investeringsselskabet CBRE Groub Inc. svarer det til en stigning på 60 procent siden 2013.

- Der er kun et begrænset antal cambodjanere, der har råd til at købe denne type lejligheder, og for at et marked skal være bæredygtigt, skal der være en efterspørgsel på et indenlandsk plan, siger Ross Wheble.

De kinesiske investorer, der opkøber de fleste af de nye boligkomplekser, hverken udlejer eller bor i bygningerne. I stedet står nogle af bydelene tomme hen som f.eks. området omkring flodbredden i Tonle Bassac, skriver finansmediet Bloomberg.

- Kinesiske udviklere bygger og venter, fordi de er ligeglade med, om de får lokale købere eller ej, siger Oknha Rithy Sear, der er ejer af den cambodjanske logistik- og forsyningskæde WorldBridge International Co.

Byggeboom ser ud til at fortsætte i flere år

For investorerne tilbyder Cambodja en måde at generere indtjening uden for Kina i et land med en kinavenlig regering og en økonomi, der stort set har overtaget amerikanske dollars som sin valuta.

Men selvom de mange nye boligprojekter er til udenlandske investorers fordel fremfor de lokale cambodjaneres, er der intet, der tyder på, at byggeboomet aftager lige foreløbig.

Premierministeren Hun Sen, der har opbygget et tæt bånd med Kina, forlængede ved et valg i juli sit 33-årige embede yderlige, ligesom en lang række milliardbyggerier er på tegnebrættet.

Regeringen har blandt andet i flere år haft planer om at opføre bydelen ”Samdech Techo Dragon City”, der er opkaldt efter Huns Sens officielle titel og stjernetegn. Bydelen skal efter planen indebære en 600 meter høj bygning, svarende til 133 etager, og kan nå op på et svimlende beløb på 80 milliarder dollars.

Facebook
Twitter