Kinesiske kvaler får aktiemarkedet til at krakelere

For anden gang på en uge er det kinesiske aktiemarked kollapset. Det sender chokbølger kloden over.

Krisen i Kina trækker spor i resten af verden. (Foto: CHINA DAILY © Scanpix)

Natten til torsdag måtte de kinesiske børsmyndigheder trække stikket og lukke børsen. Markedet faldt på et kvarter med fem procent. Efter et pusterum åbnede børsen igen, men måtte lukkes endnu en gang. Denne gang i resten af dagen.

Kinesiske investorer er på total retræte på grund af frygt for, at den kinesiske økonomi er midt i en markant opbremsning. Retræten og frygten forplanter sig til resten af verden, der har brug for Kina til at trække væksten.

- Det trækker spor til resten af verden, for vi kan ikke komme uden om Kina længere, det må vi bare erkende, siger seniorstrateg hos Nordea Tine Choi Danielsen.

Ugen igennem har den kinesiske regering svækket landets valuta, hvilket ses om et tegn på, at den prøver at stimulere økonomien.

Natten til torsdag fortalte Verdensbanken, at den nedjusterer sin vækstprognose for Kina til 6,7 procent i år. Milevidt under de tocifrede vækstrater landet oplevede før krisen.

- Vi har længe vidst, at den kinesiske vækst er vigende. Men det, vi skal forstå nu, er, hvor meget Kina har betydet for det opsving, vi havde op til finanskrisen. Det var medvirkende til at styrke forbruget i hele verden, fordi de kunne producere meget billigt, siger Tine Choi Danielsen og fortsætter:

- Det mærker vi rigtigt nu, hvor det går den anden vej.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk