Kinesiske pakker koster Postnord en formue: Minister klar til at rive traktat over

Netbutikker i Kina drager fordel af ulige konkurrence.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) mener, at danske netbutikker er udsat for unfair konkurrence på grund af en gammel postaftale om favorable fragpriser til u-lande. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En 100 år gammel aftale om internationale postrater lægger gevaldigt pres på dansk-svenske Postnord.

Aftalen forpligter det danske postvæsen til at levere en kinesisk forsendelse til danskerne for bare 6,5 kroner.

Til sammenligning koster det 36 kroner at sende et brev på 125 gram mellem to danske adresser.

Men aftalen giver unfair konkurrence for danske nethandlere, som i øjeblikket taber terræn til kinesiske netbutikker, mener transportminister Ole Birk Olesen (LA):

- Jeg kan godt lide international frihandel, men jeg kan ikke lide, at det foregår ved, at den danske stat og danske postvæsen skal subsidiere kinesiske pakker. Det, synes jeg, skal stoppes, siger Ole Birk Olesen.

Ulandsstøtte via postsystemet

I den internationale posttraktat karakteriseres Kina som et uland. Derfor kan de sende pakkerne billigt til danskernes hoveddør.

Men den opfattelse af Kina holder ikke i dag, lyder det fra Ole Birk Olesen:

- Kina er et meget stort land. Nogle dele af Kina er meget lidt udviklet, mens andre dele ligner de vestlige lande og er meget rige, og det er sjovt nok også derfra, pakkerne kommer. så det giver ikke mening at kalde dem et uland.

- Og så synes jeg ikke, vi skal give ulandsstøtte via rabatter i postaftaler. Det kan vi gøre direkte via vores ulandsbistand, vi skal ikke gøre det via vores postsystem, siger Ole Birk Olesen.

USA truer med at forlade postunion

Også i USA er der frustration over de favorable fragtrater for kinesiske nethandler.

Det koster næsten fem gange mere at sende et brev fra Washington til Beijing end den anden vej, og det har fået USA til at true med helt at forlade den internationale postunion.

En trussel, som Danmark bakker op om og om nødvendigt vil følge hele vejen:

- Vi har i flere år arbejdet på at få reformeret de her systemer. Nu er der kommet ekstra pres på, fordi USA har meddelt, at de melder sig ud af den internationale postunion. Det sker, medmindre aftalen bliver ændret, sådan at der bliver nogle mere rimelige priser.

- Det er rigtigt godt, fordi det lægger pres på den internationale postunion, og kommer der ikke de nødvendige ændringer, skal vi overveje, om vi skal melde os ud, siger Ole Birk Olesen.

Danmark klar til at forlade aftale

Når et land melder sig ud af postunionen, går der et år, før udmeldelsen af endelig, og det er i det vindue, at der kunne være mulighed for at få forhandlet en ny aftale på plads.

- Sådan som det er i dag, er det helt uholdbart. Det skal stoppes, og det pres lægges i øjeblikket af USA og Danmark og andre lande. Hvis det ender med, at USA melder sig ud og skaber en alternativ postaftale, hvor USA selvfølgelig vil fylde en del, så kunne det være noget, vi alternativt kunne træde ind i, siger Ole Birk Olesen.

I år forventes antallet af pakker fra Kina igen at slå rekord. Postnord venter en stigning på 25 procent i forhold til 2017, og at danskerne modtager i alt 15,8 millioner pakker i 2018.

Postnord har netop udvidet med en ny hal i lufthavnen, der udelukkende skal håndtere pakker fra Kina.

- Det har jo været en fuldstændig eksplosiv udvikling. Danskerne har fået øjnene op for, at man kan handle billigt på internettet. Der er et kæmpe udbud for kinesiske og andre udenlandske e-handlere, siger Peter Kjær Jensen, der er administrerende direktør i Postnord Danmark.

Det er særligt den amerikansk-ejede hjemmeside Wish.com, som med ekstremt lave priser har taget et stort hop op ad listen. Wish.com er nu den tredjemest handlede netbutik i Danmark.

Facebook
Twitter