Kjeld Kirk Kristiansen stopper i Lego-bestyrelse

Markant skikkelse i legetøjsgiganten Lego siger nu farvel til sin bestyrelsespost.

Kjeld Kirk Kristiansen ses her til audiens hos dronning Margrethe i 2012. I 1977 trådte Kjeld Kirk Kristiansen ind i ledelsen i Lego. (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)

- Et naturligt næste skridt i det glidende generationsskifte mellem 3. og 4. generation i Kirk Kristiansen familien.

Sådan beskriver Kirk-familiens pengetank, Kirkbi, et kommende rorskifte i familiens virksomhed, Lego.

Ved virksomhedens næste generalforsamling, som afholdes i april 2019, vil Kjeld Kirk Kristiansen træde ud af bestyrelsen, skriver Kirkbi, der ejer 75 procent af Lego.

- Vi har igennem en årrække forberedt os grundigt på, hvordan vi ønsker at føre familieejerskabet videre igennem generationer. Nu er tiden den rette til det næste skridt, hvor jeg træder ud af bestyrelsen i Lego, siger Kjeld Kirk Kristiansen i en pressemeddelelse.

Kjeld Kirk Kristiansen sammen med sin søn, Thomas Kirk Kristiansen. (Foto: LEGO PR © Scanpix)

Fortsætter formandskab i familiens fonde

Allerede i 2016 tog familien det første skridt i overgangen, da Kjeld Kirk Kristiansens søn, Thomas Kirk Kristiansen, påtog sig rollen som næstformand efter sin far.

- Min søn Thomas og jeg har arbejdet tæt sammen i Legos bestyrelsen siden 2007, og jeg er meget glad for at opleve den udvikling, han har gennemgået, og det ansvar, han påtager sig. Jeg ved, at han er klar til at fortsætte arbejdet, siger Kjeld Kirk Kristiansen.

I 1977 trådte Kjeld Kirk Kristiansen ind i ledelsen i Lego. Han vil dog fortsat sidde som formand for bestyrelsen i pengetanken Kirkbi, som næstformand for bestyrelsen i Lego Fonden og som formand for bestyrelsen i Ole Kirks Fond.

Arvtageren, Thomas Kirk Kristiansen, siger om sin fars rolle:

- Jeg er utrolig glad for og stolt over den tillid, min far viser mig og mine søstre i forhold til at videreføre Lego-ejerskabet, vores families værdier, og vores ønske om at nå mange flere børn, lyder det fra Thomas Kirk Kristiansen i pressemeddelelsen.

'Tilfredsstillende resultat for 2018'

Samtidig med udmeldingen om det kommende generationsskifte kommer pengetanken Kirkbi med sin årsrapport for 2018.

Ifølge Søren Thorup Sørensen, der er direktør for Kirkbi, er der tale om "et tilfredsstillende resultat".

- Kirkbi opnåede et tilfredsstillende resultat for 2018 primært drevet af et godt resultat i Lego, som i 2018 opnåede vækst i både omsætning og indtjening, siger han i en pressemeddelelse.

Familiens egenkapital i Kirkbi voksede dermed i 2018 fra 76,3 milliarder kroner til 82,5 milliarder kroner.

Årets resultat blev sidste år på 8,7 milliarder kroner efter skat mod 12,7 milliarder kroner i 2017.

Kirkbis samlede samlede investeringsportefølje udgjorde ved udgangen af 2018 i alt 58 milliarder kroner mod 54 milliarder kroner ved udgangen af 2017, skriver koncernen i pressemeddelelsen.

I slutningen af 2018 opgjorde Bloomberg Kjeld Kirk Kristiansen som verdens 338. rigeste person i verden.

Om familiedynastiet bag Lego

 • Lego-koncernen er et privatejet selskab, der blev stiftet i Billund i 1932. I dag er Lego en milliardvirksomhed, som sælger sine ikoniske klodser i hele verden. Hovedsædet ligger fortsat i Billund.

 • Lego blev grundlagt af Ole Kirk Kristiansen, og siden da er virksomheden gået i arv fra far til søn. I dag ejes Lego og alle varemærkerne af grundlæggerens barnebarn Kjeld Kirk Kristiansen og hans familie.

 • Kjeld Kirk Kristiansens søster hedder Gunhild Kirk Johansen.

 • I 2007 og 2008 valgte familien at opsplitte Legos aktiver i to dele, som herefter blev ejet af henholdsvis familien Kirk Kristiansen og familien Kirk Johansen.

 • Kirk Kristiansen-familien ejer investeringsselskabet Kirkbi, som blandt andet kontrollerer Lego.

 • Kjeld Kirk Kristiansen har tre børn: Sofie, Thomas og Agnete.

 • I 2004 blev sønnen, Thomas Kirk Kristiansen, medlem af bestyrelsen i Lego.

 • I 2016 begynder et glidende generationsskifte mellem Kjeld Kirk Kristiansen og sønnen, da de to bytter roller i bestyrelsen i Lego. Det gør Thomas Kirk Kristiansen til næstformand.

 • Også i Lego Fonden, der ejer 25 procent af Lego, sker et tilsvarende skift, der gør Thomas Kirk Kristiansen til formand og Kjeld Kirk Kristiansen til næstformand.

 • Samme år aftaler Kirk Kristiansen, hvordan de ønsker at føre familieforretningen videre. Hver generation vælger én person til at være aktiv ejer på vegne af hele familien. Thomas Kirk Kristiansen har fået denne rolle.

 • Ved Legos generalforsamling i april i år træder Kjeld Kirk Kristiansen ud af Legos bestyrelse. Dermed bliver sønnen Thomas Kirk Kristiansen eneste medlem af familien i bestyrelsen.

 • Kilde: Ritzau

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk