KL og Danske Regioner råder til at sætte nye aftaler med Atea i bero

Det er fornuftigt at vente med at gøre indkøb hos Atea før end statens redegørelse ligger klar, mener KL og Danske Regioner.

(ARKIV) Det offentlige er Ateas klart største kunde i Danmark. I 2017 omsatte Atea for over to milliarder kroner, hvoraf omkring 60 procent at salget var til det offentlige. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Ritzau Scanpix) (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Landets kommuner bør ikke indgå nye aftaler med det bestikkelsesdømte it-selskab Atea.

Sådan lyder opfordringen fra KL, der råder kommuner til at følge anbefalingen fra Moderniseringsstyrelsen og vente på vurderingen af, hvilke konsekvenser gårsdagens dom vil få for de aftaler, Atea har indgået med offentlige kunder.

- KL er enige i Moderniseringsstyrelsens anbefaling om at vente med at indgå nye kontrakter til redegørelsen ligger klar og vil anbefale kommunerne at lade sig inspirere af den, skriver KL i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Statslige aftaler i bero

Opfordringen kommer i kølvandet på innovationsminister Sophie Løhdes udmelding om, at alle fællesstatslige køb hos it-selskabet er sat i bero indtil det er bevidst, om der er grundlag for at ophæve aftaler, som allerede er indgået.

Det er første gang, at Moderniseringsstyrelsen tager en sådan sanktion i brug.

- Jeg ser med stor alvor på Atea-sagen, hvor virksomheden i går blev dømt skyldig for bestikkelse og i dag har accepteret dommen. Og derfor er vi nødt til at reagere med det samme, sagde innovationsministeren tidligere i dag.

Moderniseringsstyrelsen har anmodet Atea om en grundig redegørelse for dommen og de initiativer, Atea siden sagens begyndelse har gennemført for at undgå korruption. Efterfølgende vil ministeriet sammen med Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) og Kammeradvokaten vurdere konsekvenserne af dommen.

I Danske Regioner møder kravet om redegørelse også opbakning.

- Regionerne tager stærkt afstand fra bestikkelse, og vi opfordrer regionerne til at sætte nye aftaler i bero, indtil undersøgelsens resultater foreligger. Regionerne benytter SKI-aftaler, og vi er tilfredse med, at SKI har sat undersøgelsen i gang, skriver Danske Regioner i en email til DR Nyheder.

Millionbøde

Atea Danmark blev onsdag idømt en bødestraf på 10 millioner for medvirken i det, der er blevet kaldt for Danmarkshistoriens største bestikkelsessag. Og byrettens dom bliver ikke anket, har koncernchef hos Atea, Steinar Sønsteby, idag meddelt.

Udover bødestraffen er tre tidligere it-chefer i Region Sjælland og fire tidligere chefer hos it-leverandøren Atea straffet for deres roller i den historiske sag om underslæb for i alt 1,2 millioner.

Sagen har de senere år fået Region Sjælland til at drosle voldsomt ned for samarbejdet med den dømte it-virksomhed. Mellem 2014 og 2017 faldt regionens handel med Atea fra omkring 155 millioner til cirka 31 millioner, og det kan blive endnu mindre.

Regionen har i dag meddelt, at indkøb hos Atea sættes i bero, hvor det er muligt. Og regionsrådsformand, Heino Knudsen, har udtalt, at han har svært ved at se, hvordan samarbejdet med Atea skal fortsætte efter at dommen er faldet.

It-koncernen er til dato en af de største udbydere af it til det offentlige, og det offentlige er også Ateas største kunde i Danmark. Ifølge regnskabet for 2017 omsatte Atea for over to milliarder kroner i Danmark. Omkring 60 procent at salget var til det offentlige.

Atea har ikke ønsket at kommentere Moderniseringsstyrelsens krav eller opfordringerne fra Kommuner og Regioner.