Klar til Amazon-effekten? Verdens mest værdifulde virksomhed kan være på vej til Danmark

Amazons indtog i Danmark kan få store konsekvenser, siger e-handelsdirektør. Professor mener, det kan gavne markedsøkonomien.

Her hjemme står Amazon i dag for knapt to procent af internethandlen til danskerne, som primært foregår gennem den tyske hjemmeside. (Foto: © David W Cerny, Scanpix)

Amerikanske Amazon har de seneste år ædt sig ind på store dele af det europæiske marked for e-handel, og selvom der i Norden ikke er en klar udmelding om, at Amazon er på vej, så fortsætter rygterne om en mulig dansk entré med at spøge.

Det fortæller administrerende direktør i Foreningen for Dansk Internethandel, Niels Ralund.

- Amazons veje er uransagelige og ingen ved, hvornår det sker. Vi ved dog, at det nok må komme. Måske endda i løbet af 2019, siger han og påpeger, at flere danske netbutikker allerede er begyndt at forberede sig på Amazons indtog.

Efter en kursstigning på 3,4 procent er Amazon det mest værdifulde selskab i verden. Virksomhedens markedsværdi ligger på hele 796 milliarder dollar, svarende til mere end fem billioner kroner.

Et Amazon.dk vil påvirke handlen

Herhjemme står Amazon i dag for få procent af internethandlen til danskerne, som primært foregår gennem den tyske hjemmeside. I Tyskland sidder Amazon på mere end 40 procent af markedet for internethandel.

Niels Ralund frygter, at effekten vil være den samme i Danmark, hvis Amazon.dk lanceres.

- Amazon har en langt mere indgribende påvirkning på mange flere ting, end vi aner. Det er en virksomhed, verden ikke har set mage til før, og deres uhyggelige størrelse gør, at de kan forandre landskabet i de lande, de indtager, siger han og uddyber:

- Det kan både blive ødelæggende for mange af de mindre butikker og onlineforretninger, men det kan altså også ændre hele den måde, vi handler på i dag.

Uundgåelig platform i USA

Da Amazon-direktør Jeff Bezos grundlagde internethandelsgiganten tilbage i 1995 var det med fokus på hurtig levering af billige bøger, men Amazon har siden udvidet sortimentet, hvilket har gjort internetgiganten til en uundgåelig platform for amerikanske forbrugere.

De handler tøj, sko, dagligvarer og elektronik, der bliver bragt til hjemmet af Amazon, og med deres månedlige medlemsskaber har de også adgang til streaming af tv-serier, film og musik.

Ifølge avisen New York Times omsættes så meget som 49 cent hos Amazon, hver gang der bliver brugt en dollar på nethandel i USA, og konsulentvirksomheden Boston Consulting Group forudser, at Amazon vil kunne sætte sig på op mod 20 procent af nethandlen i Danmark, hvis det går, som det er gået i andre europæiske lande.

Konkurrence og produktivitetsløft

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet og medlem af regeringens Disruptionråd, Philipp Schrøder, er overrasket over, at Amazon ikke allerede er at finde på et dansk domæne.

Han frygter ikke som udgangspunkt det mulige indtogs konsekvenser.

- Når der kommer en ny spiller ind, vil det naturligt presse nogle af de små spillere ud. Det er den darwinisme, der foregår i markedsøkonomi, men den er sund for konkurrencen, og det kan give et samlet produktivitetsløft, der gavner markedsøkonomien i Danmark, siger han.

Andre fordele ved at have en markedsplatform som Amazon er ifølge Philipp Schrøder, at danske virksomheder har mulighed for større eksponering af deres produkter.

- Som markedsplads kan det være en fordel for mindre produktionsvirksomheder, der skal have fat i en større kundegruppe. Når Amazon er en stor spiller, vil der nemlig fra starten være mange kunder, siger han.

Politikere skal sikre, at der er fair konkurrence

Niels Ralund fra Foreningen for Dansk Internethandel er ikke overbevist, for der er ifølge ham ingen på det globale e-handelsmarked, som "når Amazon til sokkeholderne".

- Amazon kommer til at gøre langt mere skade end gavn. Måske kan det booste nethandlen herhjemme, men de kan med deres størrelse stille store krav til producenter - og når de så lægger deres produkter hos Amazon, så er det ikke længere dem, der ejer kundedata, siger han.

Så længe politikere er årvågne, mener Philipp Schrøder nok, det skal gå:

- Dataophobningen og Amazons analyser af købsadfærd er selvfølgelig en bekymring. Det giver dem uden tvivl markedsmagt, som de ikke må misbruge. Politikerne skal sikre, at Amazon følger de lokale betingelser, så der stadig er fair konkurrence, siger han.