Klimarådets formand stopper kort efter kritisk rapport: Minister afviser sammenfald

Oppositionspolitikere kræver forklaring på udskiftning af formand i uafhængigt klimaråd.

Professor i økonomi ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen stopper 1. december efter fire år som formand for Klimarådet. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Regeringen skifter nu ud på formandsposten i Klimarådet, der rådgiver regeringen og Folketinget i klimapolitiske spørgsmål.

Allerede i næste uge overtager professor og dekan ved Maastricht University Peter Møllgaard posten fra Peter Birch Sørensen, professor i økonomi ved Københavns Universitet.

- Vi har ment, at der var behov for at se på mulighederne for at udpege en ny formand, og derfor er valget faldet på Peter Møllgaard, som er en rigtig stærk kandidat, siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Rettede hård kritik mod klimaplan

Nyheden om, at den 54-årige Peter Møllgaard er udpeget som ny formand, blev bragt i form af en pressemeddelelse på Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets hjemmeside i eftermiddag.

Det skete blot få timer efter, ministeriet havde udsendt en anden pressemeddelelse med overskriften 'Lilleholt: Lad os få klimadebatten tilbage på rette spor'.

Uden adresse udtalte han i den forbindelse, at det er "volapyk at påstå, at regeringen reducerer tempoet i den grønne omstilling."

Netop sådan lød kritikken fra Klimarådet i sidste uge i en analyse af regeringens klimapolitik, som blev kaldt "urealistisk" og "uambitiøs".

Politikere undrer sig over timingen

Udskiftningen på formandsposten kort efter den meget kritiske rapport fra Klimarådet får flere politikere på Christiansborg til at undre sig.

- Peter Birch Sørensen har stået i spidsen for et klimaråd, der har leveret visionære og praktisk anvendelige råd, som vi i dén grad har brug for. Og man kan jo gætte på, at det er fordi, ministeren ikke kan lide kritikken, at han ikke genansætter ham. Det er en alvorlig sag, for det gør det jo svært at have uafhængige råd, siger klimaordfører for Det Radikale Venstre Ida Auken.

Hun fortæller, at hun vil bede klimaminister Lars Christian Lilleholt om at forklare sig, når der næste gang skal være møde i energiforligskredsen.

Alternativets politiske leder Uffe Elbæk skriver på Twitter, at han finder det "meget mærkeligt", at Peter Birch Sørensen "pludselig stopper" som formand for Klimarådet.

- Håber ved Gud ikke, at det har noget som helst at gøre med rådets berettigede kritik af regeringens politik. Ikke en finger at sætte på hans store og vigtige arbejde, skriver Uffe Elbæk.

Lilleholt: Grundløse spekulationer

Klimaminister Lars Christian Lilleholt afviser over for DR Nyheder, at der reelt er tale om en fyring af Peter Birch Sørensen.

- Det er fuldstændig grundløse spekulationer. Uanset om Klimarådet var kommet med deres rapport i sidste uge, og uanset om der har været en diskussion, så var der blevet udpeget en ny formand for Klimarådet, siger han.

I har jo vidst, at den kritiske rapport fra Klimarådet har været undervejs i lang tid. Har indholdet af den haft betydning for, at Peter Birch Sørensen ikke skal fortsætte?

- Der er ingen sammenhæng mellem Klimarådets rapport og spørgsmålet om, hvem der fremadrettet skal være formand for Klimarådet. Den diskussion har vi haft i regeringen i lang tid før, Klimarådets rapport er blevet offentliggjort.

Men i andre råd, eksempelvis De Økonomiske Råd (vismændende, red.), er det jo tradition for at blive genudpeget. Så hvorfor er det ikke tilfældet her?

- Det er forskelligt fra råd til råd. Og det er sådan, at når en person har siddet i fire år, så er det rigtig, rigtig lang tid. Peter Birch Sørensen har gjort det rigtig godt som formand for Klimarådet. Vi har ikke altid været enige om alting. Men på sådan en post skal der også være plads til, at man kan diskutere og udfordre regeringen. Vi har så ment, at der var behov for at se på mulighederne for at udpege en ny formand, siger Lars Christian Lilleholt.

Afviser tvivl om uafhængighed

Tror du ikke, at et fremtidigt Klimaråd vil være mere tilbageholdende af objektiv kritik af regeringens klimapolitik, når der kan sås tvivl om begrundelsen for at udskifte den nuværende formand?

- Nej, det er helt afgørende for mig, at vi peger på en formand for Klimarådet og på medlemmer af rådet, som fungerer uafhængigt af regeringen og kan vurdere de forslag, der kommer fra regeringen og Folketinget, lyder det fra ministeren.

Peter Birch Sørensen blev udnævnt til formand for det dengang nyoprettede klimaråd 1. december 2014 - tre måneder før de øvrige medlemmer tiltrådte.

Regeringen skal i de kommende måneder tage stilling til, hvordan sammensætningen i rådet skal være under Peter Møllgaards ledelse.

- Det er noget, vi kigger på. For os er det vigtigt, at vi får sammensat et klimaråd, som består af de ypperste og dygtigste repræsentanter på området, siger Lars Christian Lilleholt.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Peter Birch Sørensen. Det er desværre ikke lykkedes.

I en kortfattet kommentar udtaler han til Børsen:

- Jeg tilkendegav, at jeg gerne ville fortsætte som formand, hvis man ønskede det, men ministeren valgte at udpege en ny formand, hvad han naturligvis er i sin gode ret til.