Klimavenlig slagtning: Danish Crown lover at halvere klimagasser fra produktionen

Kødproduktion bliver kun bæredygtig, hvis antallet af dyr reduceres markant, lyder reaktionen fra Greenpeace.

(Arkivfoto). En del af Danish Crowns bæredygtighedsstrategi går på, at der skal være mindre spild, og at energi- og vandforbruget i kødproduktionen skal nedbringes. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Landbrugsdyrenes bøvser og prutter er en af de største klimabelastninger.

Spørgsmålet er så, om produktion af bøffer, koteletter, pølser og flæskesvær, kan være klimavenlig? Ja, mener Danish Crown.

Slagterikoncernen, der er verdens største eksportør af svinekød, forsøger med en ny bæredygtighedsstrategi, at nedbringe udledningen af klimagasser fra deres produktion til det halve i 2030.

Og i 2050 vil Danish Crown have en helt klimaneutral produktion, hvis løfterne står til troende.

- Vi har sat os et ambitiøst mål om at nedbringe vores udledninger, og det gør vi, fordi vi lytter på forbrugere i markedet. Vi vil gerne tage ansvar og gå forrest med at reducere udledningen på produktionen af kød i Danmark, siger administrerende direktør i Danish Crown, Jais Valeur.

Han understreger, at Danish Crown vil være verdens mest bæredygtige producent af kød.

Mindre spild

Hvordan Danish Crown helt præcist vil nå sin vision om at nedbringe udledningen, står hen i det uvisse. Koncernen har dog en række bud på tiltag, der med al held kan hjælpe visionen på vej.

- Slagterierne skal nedbringe klimabelastningen ved at arbejde med transportdelen, og så kigger vi på reduktion af energi- og vandforbrug, siger Jais Valeur, der også nævner, at "hele grisen skal udnyttes, så der ikke er spild i produktionen".

Landmændene, der ejer Danish Crown, skal også med. Inden udgangen af i år skal 90 procent af dem bæredygtighedscertificeres, siger direktøren:

- Vi ser stort forbedringspotentiale i den måde foderet dyrkes på, i hvor effektiv fodringen er, og også helt simple ting som energiforbrug og miljøinvesteringer i landbruget. Det er individuelt fra landmand til landmand, hvad der giver bedst mening, og det skal vi finde frem til med certifikatet.

En luftig vision

Danish Crowns bæredygtighedsstrategi indeholder ingen løfter om at producere mindre kød, og det undrer landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace, Kristian Sloth.

I hans ører lyder visionen i det hele taget alt for luftig, når landbruget står for omkring 20 procent af den samlede udledning af klimagasser i Danmark.

- Selvfølgelig skal man have point for forsøget på at være bæredygtig, men jeg savner at se nogle mere konkrete tiltag fra Danish Crown. Det, de spiller ud med, er fuldstændig urealistisk og uunderbygget, og det løser ikke den klimaklemme, vi står i, siger Kristian Sloth.

Hvis det stod til ham, skulle Danish Crown halvere antallet af dyr og plante skov, der kan absobere CO2.

- Kød er klodens mindst bæredygtige fødevare, og Danish Crown sejler frossent kød til Kina. Det er jo fuldstændig galimatias. Den eneste måde at gøre det her på, er at reducere antallet af dyr markant, lyder det.

Alt bæredygtighed tæller

Klimaprofessor på Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen er mere positiv. For ham tæller ethvert skridt på vejen mod mindre udledning, og det betyder noget, når en koncern forpligter sig på at gøre noget ved problematikken.

- Jeg synes, det er glædeligt, og jeg kan næsten ikke få armene ned over, at landbruget endelig kommer ind i kampen. Det bliver svært at gøre produktionen klimaneutral, men målet er ambitiøst, og vi er mange, der vil holde dem op på det, siger Jørgen E. Olesen.

Også i den grønne tænketank Concito hilses strategien fra Danish Crown velkommen:

- Det er en fornuftig kurs, og det helt nødvendige ambitioner, hvis de skal være en del af fremtidens fødevarer i en situation, hvor vi skal reducere drivhusgasudledningerne til 0 inden 2050. Der er masser af knapper og skrue på, siger Michael Minter, der er programchef for fødevarer hos Concito.

Kød er uden sammenligning er den fødevare, der belaster klimaet allermest. I Danmark spiser vi i gennemsnit 52 kg pr person om året.

Facebook
Twitter