Klimavenlige aktier er populære

Nedskæringer i CO2-udslippet snegler sig afsted. Derfor har to iværksættere sat et klimavenligt energianlæg på folkeaktier - og det går strygende.

De to iværksætter Erik Christiansen (tv.) og Henrik Jakobsen (th.) foran bioforgasningsanlægget. De har fået stor opbakning fra private investorer i Hillerød. Blandt dem er Finn Frandsen (i midten).

Det går for sløvt med at afskaffe kul og gas som energikilder, og nedskæringen i CO2-udslippet herhjemme snegler sig afsted.

Det mener i hvert fald to iværksættere. De har besluttet sig for at skubbe lidt til udviklingen, og som noget helt nyt tilbyder de privatpersoner at blive medejere af et klimavenligt kraftvarmeværk.

Lokale borgere spytter i kassen

Anlægget er en forsøgsmodel. Og da en af iværksætterne, Henrik Jakobsen ville bygge en større model til rigtigt brug manglede han investorer. Og da staten ikke ville hjælpe, spurgte han de lokale borgere.

På kun en måned har han og kollegaen Erik Christiansen nu solgt 40 procent af de tusinde aktier, der koster cirka 7.000 kroner stykket.

Hastigheden har overrasket de to iværksættere.

- Det er kommet bag på mig at så mange individuelle personer har engageret sig i projektet, siger Erik Christiansen til DR Nyheder.

Deler indtægt med aktionærer

Han kommer nu til at dele indtægter af fremtidigt salg af el og varme med aktionærerne.

De to iværksættere opfordrer andre til at gøre det samme.

- Jeg tror der vil være mange lokalsamfund, som i øjeblikket kører på naturgas og som har naturgaskraftvarmeværker, som kunne være meget interesserede i vors teknologi, fordi den er billigere end naturgas. Og så må man også tage det in mente, at den er miljøvenlig, siger Erik Christiansen.

Bedre end obligationer

En af de borgere, der kan se potentialet i at brænde små træstykker for at lave el og varme, er Finn Frandsen. Han har købt 20 aktier i anlægget.

Udover klimahensynet har han også tænkt på pengepungen. Både hans egen og samfundets.

- Det er istedet for at købe statsobligationer. Derudover synes jeg, det er sundt, hvis vi kan producere vores energi herhjemme og på den måde skabe arbejdspladser, siger Finn Frandsen.

Grøn tænketank: God idé

Også Thomas Færgemann, der er direktør i den grønne tænketank Concito roser det CO2-neutrale kraftvarmeværk.

- Hvis man ser på, hvad klimakommissionen foreslår, så er det vind, vind, vind og biomasse. Og det sidste er vigtigt, for hvad gør vi når vinden ikke blæser, spørger han.

- Svaret er for eksempel et anlæg som dette, svarer han selv.

Et nyt tiltag

Thomas Færgemann har aldrig før hørt om et biomasse-anlæg, hvor investorerne er privatpersoner, men ser store perspektiver i at borgerne er medejere.

- Det er meget nemmere at få lokalsamfundets accept til at opstille anlæg som dette, hvis man er medejer. Det ved vi fra solcelleanlæg og vindmøller.

Bid for bid

Tænketanksdirektøren erkender, at værket i Hillerød ikke kommer til at redde verden alene. Der skal mange små flis-anlæg til, hvis CO2-udslippet virkelig skal nedbringes.

- Det her rykker jo ikke ved verden alene, det er klart. Men verden består af mange små billeder og nu har Hillerøds borgere mulighed for at gå ind og være medejere af det her bæredygtige anlæg, siger han.

- Jeg synes det, de to herrer har gang i Hillerød, lyder rigtig spændende, siger Thomas Færgemann.

Facebook
Twitter