Knap 50 danske virksomheder kan få kappet gassen, hvis der bliver lukket for hanen fra Rusland

Listen over virksomheder er en nødplan i tilfælde af mangel på gas.

Knap 50 virksomheder er på Energistyrelsens liste over virksomheder, der først får lukket for gassen i tilfælde af, at der bliver mangel på gas. (Foto: © (Illustration) Søren Winther Nørbæk)

Lige nu flyder den russiske gas til Europa og Danmark, men grundet krigen i Ukraine er der en risiko for, at hanerne kan blive lukket af Putin.

Hvis det sker, kan det få store konsekvenser for knap 50 danske virksomheder, der er meget afhængige af gas.

De er nemlig havnet på Energistyrelsens liste over virksomheder, der først får lukket for gassen i tilfælde af, at der bliver mangel på gas.

- Hvis man kommer i den situation, hvor der er knaphed på gas i Danmark, kan man helt eller delvist afbryde gassen til dem. Det ved virksomhederne allerede, og vi er i en god dialog med dem, siger Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Rationeringen af gassen kan ramme en bred palet af store virksomheder såsom Novo Nordisk og Arla.

Ifølge Dansk Industri udgør virksomhederne på listen et sted mellem 20 og 30 procent af det danske gasforbrug.

Også virksomheden Sophus Fuglsang Export-Maltfabrik i Haderslev står på listen. Og de har i den grad brug for energi, da de producerer malt til bryggerier.

- Gassen er meget vigtig, absolut. Selvfølgelig skal vi bruge gas, især når malten skal tørres til sidst, siger Claes Fuglsang, der er teknisk direktør i virksomheden.

- Det er ligesom, når man skal tørre sit vasketøj. Det kræver meget energi at få vandet væk fra vasketøjet i en tørretumbler, siger han.

Vind bliver brugt til at tørre malten. Hør mere i videoen nedenfor:

Hvis der bliver slukket for gassen, kan det få økonomiske konsekvenser for virksomheden, da produktionen må stoppe.

- Så må vi rykke sammen. Og så kommer der ingen malt ud i et stykke tid, siger Claes Fuglsang.

Husholdninger, enkelte virksomheder, fjernvarmeanlæg og kritiske infrastrukterer såsom sygehuse og hospitaler er undtaget ifølge loven.

Derfor skal man finde andre gaskunder, der kan skæres fra, i en situation hvor gas er en mangelvare.

Afhængige af russisk gas

Selvom Danmark i øjeblikket har fyldt lagrene godt op med gas, vil en lukning af den russiske gas ikke være helt uden betydning.

- Det er klart, når der er 25 procent af russisk gas i det europæiske system, så er hele Europa meget afhængige af gas. Det er vi også i Danmark, siger Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Meget af gassen, vi får fra Rusland, kommer fra det statsejede Gazprom. Flere partier i Folketinget så gerne, at kontrakten mellem Ørsted og Gazprom blev revet over. (Foto: © maxim Zmeyev, Scanpix Denmark)

Derfor er den essentiel, hvis de gastunge virksomheder skal holde produktionen oppe.

- Det er ganske store mængder, vi skal erstatte, hvis man forestiller sig, at gassen lukker, og vi fortsat skal varme boliger op og have industrien til at køre, siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiforsyning ved Aalborg Universitet.

'Så må vi leve uden øl i en periode'

Selvom Sophus Fuglsang Export-Maltfabrik er afhængig af gas for at kunne holde produktionen oppe, ville Claes Fuglsang tage situationen med oprejst pande i tilfælde af, at gassen udebliver.

- Hvis det går helt galt, så kører vi produktionen ned og står stille i en måned, og så går vi i gang igen, siger han og fortsætter:

- Så må vi leve uden øl i en periode. Og det er vist ikke noget problem i forhold til det, der sker for menneskerne i Ukraine

Claes Fuglsang så dog også gerne, at man kom helt væk fra gas. Hør mere i videoen nedenfor.

Og pengene for gassen, der stryger til Rusland, nager ham.

- Han (Putin, red.) skal bare bruge pengene til sin krigskasse, og det er næsten det værste af det hele.

Energistyrelsen oplyser, at hvis Danmark står i en situation, hvor der ikke kommer nogen gas fra Rusland, er der nok gas til hele landet i minimum 30 dage.

Her er nogle af de største virksomheder på listen

  • Arla

  • Carlsberg

  • Novo Nordisk

  • Danish Crown

  • Rockwool

  • Royal Unibrew

  • Harboe Bryggeri

  • Dansk Shell