Køb elektronik med hjem

Den lave dollarkurs i USA og den generelle lave pris på elektronik i både USA og Asien gør det fordelagtigt at købe elektronik med hjem.

Kameraer og iPods kan du få billigt i USA og Asien - og planlagte køb kan ligefrem finansiere en del af din rejse.

USA og Asien er generelt lande med gode priser på elektronik. Særlig er USA ekstra fordelagtig i øjeblikket, hvor dollarkursen er lav.

Men langt fra alt kan betale sig - særligt ikke, hvis du vil undgå at betale told i lufthavnen. Det samlede beløb for købet må nemlig ikke overstige 1.350 kr. - gør det det, må du betale ekstra told, og så er besparelsen hurtigt røget.

Computere

Som udgangspunkt kan det ikke betale sig at købe en computer med hjem, hverken fra USA eller fra Asien. Dels koster den mere end toldgrænsen på 1.350 kr. Dels er der en række andre problemer med udenlandske modeller.

Du kan dog være heldig at finde en brugt computer til under 1.350 kr. - Gamle brugte modeller kan fås på outlets hos blandt andet Dell og endelig er der i USA masser af second hands butikker med brugt elektronik, fortæller Lars Bennetzen, chefredaktør på Alt om Data.

Skulle du alligevel være heldig at finde en brugt gammel model, er der stadig problemer i lighed med en ny computer fra udlandet:

  • Operativsystemet, eksempelvis Windows XP, vil aldrig være på dansk - højst på engelsk, hvis du er heldig

  • Tastaturet er uden danske taster. I bedste fald må du selv købe nye keyboardtaster

  • Du kan ikke få en ledning, der passer til et dansk stik. Et eventuelt converterstik skal købes ekstra.

  • Endelig er der ingen garanti, hvis computeren går i stykker. Selvom du vælger at købe en computer fra ny og betale told i lufthavnen og selvom computeren er dækket af "World Warranty", er det langt fra en sikker garanti. Du kan aldrig være helt sikker på at få din apparat returneret, hvis du sender det med posten. Dog har nogle mærker afdelinger i Danmark, hvor du kan aflevere sin computer til reparation.

Computertilbehør

Computertilbehør er i modsætning til PC'ere og bærbare langt bedre at købe i USA og Asien, hvor du kan spare mange procenter. Grafikkort, joystick, højtalere, ekstra RAM, mus og skærm kan du roligt tage med hjem i kufferten. Også en harddisk koster i udlandet ofte en 3-400 kroner i modsætning til 5-600 kroner i Danmark.

- Her er udgiften så relativt lille, at det kan betale sig at købe - også selvom der ikke er nogen garanti, siger Lars Bennetzen.

Kameraer

Der er gode penge at spare på kameraer og hukommelseskort til kameraet i USA og Asien. Her er kun den manglende garanti et problem. - Afgifterne er høje i Danmark. Derfor køber mange fotografer deres kameraer i USA, siger Lars Bennetzen, men tilføjer: - Den verdensomspændende garanti, som nogle udbydere tilbyder, er ikke altid helt sikker.

iPods

En iPod kan man også spare mange penge på. Vær dog opmærksom på, at du ikke kan bruge en amerikansk docking-station direkte i et dansk stik. Men så længe iPoden kan oplades via et USB-stik fra computeren, er det heller ikke et problem. Du vil dog heller ikke kunne se menuerne på dansk, hvilket for de fleste er et mindre problem.

Der kan være 30-50 procent at spare på en iPod, og beløbet kan holdes under 1.350 kr. Så netop en billig iPod kan finansiere en del af din USA-rejse denne sommer.

DVD'ere

DVD'er kan være billige, men vær opmærksom på regionskoder, der gør, at den ikke nødvendigvis kan afspilles i din DVD-afspiller.

Køber du DVD'er i USA skal du især være opmærksom på, at teksten dels er på dansk og at den amerikanske filmudgave ofte adskiller sig fra den europæiske. Amerikanerne har ofte klippet scener med for meget vold, nøgenhed og sex ud af filmen - og det kan få betydning for filmens sammenhæng.

CD'ere

CD'ere er rigtig godt at købe med hjem fra udlandet. Særligt i de kæmpestore Virginbutikker i USA og London kan man få alt det nyeste og bedste til en billig penge. Og lige nu er det rigtig fordelagtigt at købe CD'ere med hjem fra USA på grund af den billige valutakurs.

Toldregler

Læs mere om de danske toldregler her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk