København investerer i ulovlige bosættelser

Københavns kommune investerer knapt 13 millioner kroner i selskaber, der er aktive i de ulovlige jødiske bosættelser på Vestbredden. Og det er ikke i strid med kommunens etiske investeringepolitik

En letbane skal gøre det nemmere for de jødiske bosættere at besøg Jerusalem. (Foto: craiova © stock.xchng)

Københavns kommune har investeret knapt 13 millioner kroner i selskaber, der er aktive i de ulovlige jødiske bosættelser.

Blandt andet går 5,4 millioner kroner til det franske selskab Veolia, der skal drive en letbane, som forbinder bosættelserne med Jerusalems centrum, skriver bladet Kommunen.

Investeringerne vækker ifølge Kommunen harme blandt både palæstinensiske og israelske NGO'er, som mener at letbanen vil være med til at knytte de ulovlige jødiske bosættelser til byen, og dermed være med til cementere besættelsen af Vestbredden.

Etiske investeringer

Københavns kommune vedtog sidste år en etisk investeringspolitik, som betyder at FNs konventioner om menneskerettigheder, miljøbeskyttelse og arbejdstagerrettigheder skal overholdes af de firmaer som kommunen investerer i.

Der findes ingen FN-konventioner der regulerer virksomheders aktiviteter på den besatte Vestbred, og derfor vurderer Økonomiforvaltningen i København at det ikke er i strid med kommunens etiske investeringspolitik at investere på Vestbredden.

Samfundsansvar

Det kan godt være at kommunen lever op til sine egne formuleringer, men den lever ikke op til intentionerne der ligger bag, nemlig virksomhedernes samfundsansvar, forklarer jurist og direktør for Global CSR, Sune Skadegaard Thorsen.

- Hvis samfundsansvar bare handler om at leve op til de nedskrevne regler, så kan man ligeså godt lade være med at lave reglerne, siger Sune Skadegaard Thorsen til DR-Nyheder.

Han pointerer, at FN netop anbefaler at man er ekstra opmærksom på de virksomheder, der har aktiviteter i konfliktområder.

Enhedslistens Mikkel Warming, der er socialborgmester og medlem af Københavns kommunes økonomiudvalg vil tage sagen om investeringerne i de besatte områder op i borgerrepræsentationen.

Han mener ikke kommunens etiske investeringspolitik er finmasket nok, når den tillader investeringer der støtter de ulovlige jødiske bosættelser på Vestbredden.

Facebook
Twitter