Københavner-regel rammer norsk hotelkonge hårdt: Nordmænd vil i Tivoli og spise smørrebrød

Åbningen af gigant-hotel i København udskydes igen. Årsagen er corona.

Hotelejeren Petter Stordalen henviser til smittetallene i Norge og Danmark og opfordrer til åbne grænser mellem de to lande. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Utålmodige københavnere må vente endnu en måned, før de kan træde ind i det store luksushotel over for Tivoli i København, Villa Copenhagen.

Med henvisning til corona-pandemien har den norske hotelmilliardær Petter Stordalen flere gange udskudt åbningen af hotellet i den gamle postgård.

Men nu skulle den være god nok: Villa Copenhagen slår dørene op til sine over 30.000 luksuriøse kvadratmeter den 1. juli.

- Det er et

unikt
projekt i hjertet af København med Tivoli og Hovedbanegården som naboer. Hele ideen er at tilføre noget nyt til København, det er et
unikt
projekt i en fantastisk bygning, siger Petter Stordalen, der gennem sit hotelimperium Nordic Choice Hotels i 2016 købte bygningen.

Siden er der pumpet over 1,5 milliarder kroner i hotellet, der rummer knap 400 værelser.

- Der er fem restauranter, svømmebasin på taget, konferencesal. På mange måder er den søster til det

legendariske
Hotel d'Angleterre, siger Petter Stordalen med vanlig begejstring og store armbevægelser.

Københavnerundtagelsen

2020 har ellers på ingen måde været begejstringens år for den 57-årige hotelejer og investor.

Coronakrisen har hugget bremsen i for en årlig omsætning på over 10 milliarder norske kroner. 7.500 medarbejdere ud af 17.000 er sendt hjem, og de fleste af Stordalens 200 hoteller er sat på vågeblus.

- Vi bygger for gæsterne. Og så bekymrer vi os om investeringerne senere, lød det fra Petter Stordalen. Se klippet herunder:

Også i København er der skruet ned for dampen. Her er de to hoteller Clarion Hotel ved Københavns Lufthavn og Skt. Petri Hotel i Indre By de eneste af kædens hoteller, som har åbent.

Det er først og fremmest de lukkede grænser, som har gjort det svært at drive hotel i

Norden
.

Men fra den 15. juni åbner Danmark igen grænserne til Norge, Tyskland og Island.

Dog med den - for Petter Stordalen - vigtige restriktion, at sommerens udenlandske turister ikke må booke overnatninger i København.

Og det ærgrer Petter Stordalen, som har hele sin danske hotelportefølje placeret i Københavnsområdet.

- Hele

Norden
har udfordringer med lockdowns. Men som situationen er nu i Danmark og Norge, så har vi omtrent samme smittetal, og vi har kontrol over coronavirusset. Så det burde være muligt inden for ganske kort tid at åbne de danske og norske grænser i langt højere grad, siger Petter Stordalen, som forudser et tilbageslag for København, hvis sommeren 2020 bliver renset for udenlandske turister.

- Det vil betyde meget for København, som har en vigtig position for alle os i

Norden
. Vi nordmænd vil gerne til København og skabe liv på restauranterne, en tur i Tivoli og spise smørrebrød med en lille én til.

- Så jeg håber bare, at nordmænd og danskere kan rejse til hinandens lande, som de har gjort tidligere, lyder det fra Stordalen.

Efterlyser forlængede hjælpepakker

Han er desuden bekymret over, at de danske hjælpepakker er planlagt til at udløbe den 8. juli.

For hvis udenlandske turister ikke må bo på hans hoteller, har han brug for statslig støtte i længere tid.

- Det her handler ikke om mig, men om de nordiske samfund, nogle af verdens bedste samfund, som gik ind i den her krise med stærke statsfinanser. Nu skal Danmark bruge nogle af de statsfinanser til at hjælpe erhvervslivet gennem krisen, så coronakrisen ikke ender i en stor arbejdsløshedsdepression. Det kan ødelægge en hel generation, og det må ikke ske, siger han.

Petter Stordalen i den gamle Postterminal på Tietgensgade ved Hovedbanegården og Tivoli i København i 2016, da planerne for bygningen blev præsenteret. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

- Den danske regering var meget dygtigt tidligt ude med hjælpepakker, som nok er de bedste i

Norden
. Udfordringen er, at de kun gælder frem til den 8. juli. I Norge er de forlænget. Det bør de også blive i Danmark, så man kan redde så mange
arbejdspladser
som muligt, siger Petter Stordalen.

Et virus fra en flagermus

Uanset hvordan coronakrisen udarter sig, bliver den en dyr gæst for den norske hotelkonge, som oplyser, at han i øjeblikket taber omkring en kvart milliard norske kroner om måneden.

Stordalen og hans driftsselskab Nordic Choice Hotels regner med et fald i omsætningen på 80 procent i andet

kvartal
i år.

- Heldigvis så havde vi sidste år det bedste år i koncernens historie, så vi har kapital til at stå imod. Jeg har været med i fem kriser før, og vi overlever også den her.

- Et virus fra en flagermus skal ikke tage os ned, siger Petter Stordalen.

Du kan høre mere fra Stordalen i dagens P1 Orientering.

I marts var Petter Stordalen på besøg hos det norske nyhedsmedie NRK. Her bad han om statsstøtte til sin pressede hotelkoncern.

Facebook
Twitter