Københavns Andelskasse sigtet for hvidvask

Sigtelsen kommer mere end et år, efter at banken blev politianmeldt.

Arkivfoto. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Det krakkede pengeinstitut Københavns Andelskasse er blevet sigtet for hvidvask.

Det bekræfter anklagemyndigheden over for DR Nyheder, efter at TV 2 som de første kunne bringe historien.

- Jeg kan bekræfte, at Københavns Andelskasse under kontrol af Finansiel Stabilitet i denne måned er blevet sigtet for overtrædelse af hvidvaskloven. Derudover kan jeg ikke kommentere sagen yderligere, da der stadig er en efterforskning i gang, siger politiinspektør hos SØIK (Bagmandspolitiet) Thomas Anderskov Riis i et skriftligt svar.

Det var i august sidste år, at Finanstilsynet politianmeldte banken, som er et landets mindste. I forbindelse med politianmeldelsen blev to ledende medarbejdere bortvist.

En stikprøve viste nemlig, at der ikke var sikret et tilstrækkeligt kundekendskab til en del af kunderne - hvilket er et krav i henhold til hvidvaskloven.

Det kom ligeledes frem, at alarmklokkerne bimlede hele 5.598 gange i banken efter suspekte pengeoverførsler fra kunder i udlandet. Kun i ét enkelt tilfælde underrettede andelskassen Bagmandspolitiet, som de ellers er forpligtet til.

I september, under en måned efter politianmeldelsen, overtog Finansiel Stabilitet kontrollen med Københavns Andelskasse, da man ikke kunne en løsning på andelskassens problemer.

Efter overtagelsen blev Københavns Andelskasse lukket ned som pengeinstitut.