Københavns Kommune beholder omstridt andelsbolig-klausul

Omstridt klausul, der kan risikere at koste andelshavere millioner, bliver, vedtager politisk flertal.

Et flertal i teknik- og miljøudvalget har besluttet at beholde en omstridt 100 år gammel skødeklausul, der er hæftet til andelsforeningen på Grøndalsvænge i Københavns Nordvest kvarter.

I klausulen står der, at man ikke må have fortjeneste ved at sælge sin andelsbolig i Grøndalsvænge.

Men det har man altså ikke været bekendt med i Grøndalsvænge, hvor andelskronen har udviklet sig i takt med det øvrige boligmarked for andelsboliger, men det sætter klausulen altså en stopper for nu.

Flertal for bevaring

Beslutningen om at beholde klausulen blev taget i teknik- og miljøudvalget her til eftermiddag, hvor et flertal stemte for at beholde den.

Socialdemokraterne, SF, og Enhedslisten stemte for at bevare klausulen.

- Servitutten skal opretholdes. Det er en vigtig servitut for at fastholde billige boliger i København. Vi opretholder den, fordi det er vigtigt at sikre billige boliger i en tid, hvor boligpriserne galoperer, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Forhandlinger med forvaltningen

Det blev samtidig besluttet, at der skal videreføres forhandlinger mellem andelsforeningen og teknik- og miljøforvaltningen.

Målet med forhandlingerne er at sikre, at det ikke ender i et massesøgsmål blandt nuværende og tidligere andelshavere, der har købt bolig til en for høj pris og betalt for meget i ejendomsskat til kommunen.

-Vi har et dybfølt ønske om at sikre en løsning, så folk der har handlet i god tro ikke bliver kastet ud i en række retssager, siger Morten Kabell.

Nedskrevet grundværdi

Skødeklausulen stammer fra 1915, men kommunen og beboerne er blev først for nylig gjort bekendte med klausulen, da en landinspektør gik på opdagelse i kommunens gamle papirer og fandt frem til klausulen.

I alt omfatter Grøndalsvænge 389 boliger, hvis samlede grundværdi kommunen har nedskrevet med 400 millioner kroner, da den gamle skødeklausul dukkede frem.

Sagen kan være principiel, fordi den kan komme til at danne præcedens i andre lignende sager.

Beboerne på Grøndalsvænge mener omvendt, at klausulen er unik, og at argumentet om, at sagen kan danne præcedens dermed falder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter