Københavns Kommune sælger aktierne i Mærsk

Mærsk gør så stor skade på klimaet, at Københavns Kommune vil sælge sine aktier i selskabet.

Olie-aktier er sorte aktier, og dem vil Københavns kommune ikke have for mange af. (Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga © Scanpix)

En af landets største virksomheder, A. P. Møller – Mærsk, bliver lagt på is af Københavns Kommune, hvor firmaet har haft hovedsæde og betalt skat i årtier.

Mærsk gør så stor skade på klimaet og miljøet, at et politisk flertal er klar til et konsekvent opgør med det traditionsrige firma og sælge samtlige aktier, som kommunen ejer i det børsnoterede selskab. En række andre aktier i kul-, olie- og gasindustrien vil også blive solgt i løbet af kort tid af hovedstadskommunen.

- Jeg har meget stor veneration over for Mærsk, men jeg har også en beslutning fra rådhuset, som siger, at vi ønsker at være en grøn by. Derfor kan vi ikke have vores skatteborgerpenge stående i aktier i kul-, olie- og gasindustrien, siger Frank Jensen (S), overborgmester i Københavns Kommune til DR Nyheder.

Max fem procent

-Vi har sat en minimumsgrænse på fem procent, og har man mere end fem procent af sine aktiviteter inden for olie, gas og kul-området, så kan vi ikke have aktier i firmaet, siger Frank Jensen.

Det er A. P. Møller – Mærsks milliardstore olieforretning, som udgør et problem i forhold til de miljøvenlige københavnske politikere. Den udgør nemlig langt over de fem procent af omsætningen i firmaet, som kommunen vil acceptere ifølge den nye beslutning. Også andre internationale olieselskaber bliver ramt.

De grønne organisationer er begejstrede over Københavns opgør med olieindustrien.

Glædeligt signal

- Det er et meget glædeligt signal, man nu sender til resten af Danmark, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace.

San Francisco, Melbourne og Oslo har også besluttet at sælge deres aktier i olieselskaber, og en grøn aktie-bølge vil de næste år skylle igennem flere byer, forudser Verdensnaturfonden.

- Det her bliver større og større, og Københavns Kommune vil trække andre kommuner med sig både internationalt og i Danmark, siger John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden.

Ifølge foreningen Ansvarlig Fremtid arbejder andre kommuner som Fredericia Kommune, Roskilde, Odense, Svendborg, Middelfart, Køge, Brøndby og Frederikssund Kommune også på at sælge deres aktier i kul-, olie- og gasindustrien. Og lignende planer arbejder flere pensionskasser med for tiden.

Mærsk vil ikke kommentere

- Over tid betyder det, at det bliver sværere at rejse kapital til at udvinde olie, kul og gas, siger John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden.

DR Nyheder har været i kontakt med Mærsk. Men ledelsen ønsker ikke at kommentere kommunernes kamp mod det, de kalder "den sorte energi". Beslutningen er dog en streg i regningen for Mærsk og de andre olieselskaber.

- Vi er selvfølgelig bekymret over den signalværdi, der er i den. Fordi vi mener, at vi er en del af løsningen - ikke en del af problemet, siger Martin Næsby, direktør i brancheforeningen Olie & Gas Danmark.

Olieindustrien håber, at miljøivrige politikere og andre investorer vil besinde sig, inden de sælger alle deres olieaktier.

Besluttes torsdag

- Jeg tror, at man vil forstå, at vi har brug for olien og gassen i mange år fremover, for vi skal alle sammen ud og flyve og køre bil. Vi har ikke teknologien, som det er i dag til at undvære olie og gas, siger Martin Næsby, direktør i brancheforeningen Olie & Gas Danmark.

Et flertal i Københavns Kommune Økonomiudvalg har vedtaget en indstilling om at sælge aktierne i kul-, olie- og gasselskaberne. Beslutningen ventes at blive truffet formelt af et flertal i Københavns Borgerrepræsentation torsdag.