Københavnsk luksushotel: 'Vi har været udfordret til bristepunktet'

Hotelbranchen har haft en mareridtsagtig sommer, mens sommerhusudlejere har kronede dage.

På Hotel Skt. Petri har sommeren budt på meget få gæster.

- Jeg kan bedst sammenligne vores situation med et fragtskib fra Mærsk, der sejler over Atlanten uden containere. Jeg tror ikke, at et containerskib er bygget til at sejle uden containere. Et hotel er ikke bygget til at drives uden gæster.

Det siger Jesper Stubgaard, der er direktør på det københavnske luksushotel Hotel Skt. Petri, efter en nærmest mareridtsagtig sommer.

Hvor hotellet normalt får booket flere end 90 procent af sine værelser, så har sommeren betydet, at kun omkring hvert fjerde værelse gennemsnitligt har været booket.

Det skyldes blandt andet 6-dags-reglen, der betyder, at udenlandske turister skal have booket minimum seks dages overnatning for at komme ind i Danmark.

Og det har gjort særdeles ondt på hotellet, der er beliggende i det centrale København.

- Det har været anderledes, det har været hårdt, og det har haft store konsekvenser for hele vores medarbejderstab, siger hoteldirektør Jesper Stubgaard.

Han fortæller, at det har været et kæmpemæssigt puslespil, da der har været en masse ting, man ikke har taget højde for i ordningerne om hjælpepakker.

Og så er gæster selvfølgelig også en mangelvare, forklarer Jesper Stubgaard.

- Vi har været udfordret til bristepunktet, og vi håber, at 6-dags-reglen er ved at være afsluttet.

Har mistet fire ud af fem gæster

Hotel Skt. Petri er ikke ene om at have haft en rædselssommer i Danmark.

Samlet set er der 60 procent færre gæster i juli og august, der har booket et hotelværelse, sammenlignet med sidste år.

Nedgangen centrerer sig mest om de store byer, men der er faktisk nedgang over hele linjen.

Helt slemt ser det ud i København, hvor hotellerne indtil videre ser ud til at måtte vinke farvel til næsten fire ud af fem gæster.

Det viser nye tal for bookinger fra Danmarks Statistik og fra hotellerne i de største danske byer.

Hos Hotel Skt. Petri i København kan man ikke umiddelbart se lyset for enden af tunellen endnu. Lige nu ligger hotellet omkring 70 procent under i belægning, og hotellet har heller ikke fyldt op på bookinger af konferencer, som normalt er en vigtig indtægtskilde.

- Vores udsigter - jeg vil ikke kalde dem for katastrofale - men vi skal i hvert fald tænke os rigtig godt om, siger Jesper Stubgaard.

Sommerhuse bliver revet væk

I stedet for at booke hotelværelser har danskerne og et reduceret antal af udenlandske turister fundet andre overnatningsmuligheder.

Antallet af feriehus-bookinger i juli og august er nemlig rekordhøjt, viser tal fra Danmarks Statistik.

I august er der 24 procent flere bookinger i forhold til samme periode sidste år.

Og det er især båret frem af danskere, der er myldret til det hjemlige sommerhusmarked, vurderer turismeforsker Jørgen Ole Bærenholdt.

- Der har faktisk været kø til mange sommerhuse i landet - simpelthen fordi folk har været ivrige for at få lov til holde ferie, siger han.

Dobbelt så mange danskere som sidste år har booket et feriehus i Danmark i juli eller august, og tendensen ser ud til at fortsætte de kommende måneder.

Vi skal dog ikke nødvendigvis regne med, at vi ser et lignende billede de kommende somre, fortæller turismeforsker Anne-Mette Hjalager fra Syddansk Universitet.

- Der er rigtig mange, som håber på, at danskerne får øje for de mange attraktioner i Danmark. Det er der nok også mange, der gør, men når der åbnes igen til de traditionelle destinationer - steder, hvor der er lidt varmt i november - så tror jeg, at folk er tilbage igen, siger hun.

Du kan se mere om sommerdanmark i Råd til corona på DR1 i aften - det er klokken 21.25. Efterfølgende kan du se programmet på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter