Købmanden Herman Salling er død

Købmanden Herman Salling er død. Han døde i sit hjem i Højbjerg. Herman Salling ejede sammen med A.P. Møller - Mærsk Dansk Supermarked.

Medejeren af Dansk Supermarked, Herman Salling, døde i dag den 8. maj i sit hjem i Århus. (Foto: DR © DR)

Den århusianske købmand Herman Salling er død, 86 år gammel. Han døde den 8. maj 2006 i sit hjem i Højbjerg ved Århus.

Ved sin død var Herman Salling bestyrelsesformand for Dansk Supermarked, som han grundlagde og tidligere var administrerende direktør for.

Herman Salling fik nærmest købmandskab ind med modermælken. Hans far Ferdinand Salling grundlagde Salling Stormagasin i Århus, og efter faderens død i 1953 udvidede Herman Salling med endnu et stormagasin i Aalborg.

Så nye muligheder for dagligvarehandelen

I 1960 slog han dørene op for den første Føtex-forretning, som var bygget op efter den amerikanske forretningsform "Variety Store", der kombinerer salg af fødevarer med salg af ikke-fødevarer som beklædning, isenkram, legetøj mv.

I 1964 indgik Herman Salling en aftale med skibsreder A.P. Møller om medejerskab af Dansk Supermarked A/S som moderselskab for kæderne.

Siden har forretningen udviklet sig og består i dag af Føtex, Bilka, Netto, A-Z samt Tøj og Sko, og i dag er koncernen den næststørste og mest profitable kæde i dansk dagligvarehandel.

Nød tillid fra A.P. Møller - Mærsk

Efter endt læretid hos manufakturhandler Anders Jensen i Randers, og et kort ophold i Sverige, indtrådte Herman Salling i sin fars firma i 1946. Efter faderens død i 1953 blev firmaet omdannet til et aktieselskab, og Herman Salling blev administrerende direktør. Hans tre år yngre søster, Inger Salling, blev i 1982 købt ud af firmaet.

Selvom A.P. Møller-gruppen formelt ejer halvdelen af Dansk Supermarked, så har den aldrig blandet sig i driften. Styringen af firmaet tog Herman Salling sig af.

Bilka - Billiges Kaufhaus

I 1970 åbnede Dansk Supermarked et 10.000 kvadratmeter stort lavprisvarehus i Tilst nord for Århus. Det var en Bilka, og både størrelse og placeringen uden for bymidten var usædvanlig i detailbranchen.

Bilka var en succes fra starten og havde 50.000 kunder på åbningsdagen. Ideen fik Herman Salling fra et fagtidsskrift, og navnet Bilka stammer fra ordene "billiges Kaufhaus".

I 1981 gik Dansk Supermarked med på discountbølgen og åbnede den første Netto i København. I dag har kæden hundredvis af butikker i Danmark, Sverige, Polen, England og Tyskland.

Lørdagsmøde med cheferne

For at holde snor i sine kæder mødtes Herman Salling hver lørdag med sine kædedirektører, indkøbschefer og administrative ledere i Dansk Supermarkeds hovedkvarter i Holme ved Århus.

Lørdagen var oplagt, for Herman Salling mente ikke, at de ledende medarbejdere kunne holde fri, mens butikkernes personale havde travlt med at betjene kunder. Helt frem til sin død deltog Herman Salling i lørdagsmøderne.

Dansk Supermarkeds butikker beskæftiger i dag op mod 30.000 medarbejdere.

Tre ægteskaber

Herman Salling var gift tre gange. Hans første kone Lissi Petersen døde i barselssengen sammen med parrets barn. Han anden hustru var Sys Brammer, med hvem Herman Salling har to døtre. Ægteparret blev skilt efter 16 år.

I 1975 mødte Herman Salling sin sidste kone Karin, som han til sin død levede sammen med i deres hus i Skåde Bakker syd for Århus. Parret blev gift i 1977.

I sin sparsomme fritid interesserede Herman Salling sig blandt andet for hestesport og lystfiskeri. Han lavede morgengymnastik dagligt og var gennem mange år aktiv i Foreningen Kaptajn I.P. Jespersens Sundhedsstævne, som arrangerede årlige gymnastikstævner på Hindsgavl Slot.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5327edd3a11f9d1b2c78c6f4

Facebook
Twitter