I snart 30 år har Hans Hansen haft butikken Min Købmand i Vestenskov på Lolland.
Men sidste år ramte energihammeren, og det fik ham til alvorligt at frygte for, om den lille by med cirka 200 indbyggere også fremover ville have en lokal købmand.
- Normalt får jeg en elregning på 11.000-12.000 kroner i august, men sidste år lød den pludselig på 42.000 kroner.
- Jeg fik hjertebanken, for hvis de høje priser fortsatte, så ville det betyde, at jeg skulle betale over 500.000 kroner om året, og så kunne jeg godt se, hvor det bar hen. Hvis priserne fortsatte med at være så høje, så ville vi måske kunne fortsætte to til tre måneder, siger Hans Hansen.
Den lille købmand tog flere initiativer for at spare på strømmen. Blandt andet slukkede de ølkøleskabet, isfryseren og flere andre ting, og heldigvis faldt elpriserne igen, så Hans Hansen kunne komme gennem energikrisen.
Mens købmanden kæmpede for sit liv sidste år, så var virkeligheden en helt anden hos de danske elproducenter og elhandlere.
De har nemlig tjent et svimlende milliardbeløb på at handle og producere den el, der er havnet i de danske hjem og hos de danske virksomheder.
Udregninger, som konsulentfirmaet Ea Energianalyse har foretaget for DR Nyheder, viser, at virksomhederne har haft en fortjeneste på at producere og sælge el til det danske marked på mere end 20 milliarder kroner.
Der er tale om et kvalificeret overslag, som er behæftet med usikkerhed. Men udregningerne viser tydeligt, at der er aktører i elmarkedet, som sidste år skovlede penge ind på at sælge den strøm, der endte ude i danskernes stikkontakter.
Oven i de mange milliarder kroner har branchen blandt andet tjent penge på at handle med el uden for Danmark, hvilket betyder, at dens samlede overskud med al sandsynlighed ender et godt stykke over de 20 milliarder kroner.
Fortjenesten er samtidig over fire gange så høj som i 2021 og slår alle tidligere rekorder, fortæller Hans Henrik Lindboe, der er partner i Ea Energianalyse og har lavet beregningerne.
Herunder fortæller Hans Henrik Lindboe, hvorfor aktørerne på elmarkedet har tjent så mange penge i 2022:
Købmand: Det er tarveligt
I Vestenskov på Lolland har den lokale købmand kun hovedrysten til overs for, at aktørerne på elmarkedet har spundet guld på energikrisen.
- Det er tarveligt. Jeg har haft mange søvnløse nætter og ondt i maven. Jeg har været tæt på at sige, at jeg ikke gider mere, siger Hans Hansen og fortsætter:
- På en måde kommer det ikke bag på mig, men da jeg hørte første gang, at der er nogle, som har tjent så mange penge, så fik jeg kuldegysninger, og det løb mig koldt ned af ryggen. Det er arrogant.
Den hårde kritik preller dog af på energibranchens interesseorganisation, Green Power Danmark.
Organisationen erkender, at elpriserne sidste år var meget høje, men afviser pure, at forbrugerne har betalt for meget for deres el, selv om elbranchen ifølge beregningerne har skovlet milliarder af kroner ind.
- At regnestykket er udtryk for, at danske forbrugere har betalt for meget, det er ikke korrekt. Den præmis anerkender jeg ikke, for virkeligheden derude er langt mere kompliceret, siger viceadministrerende direktør Jan Hylleberg, der flere gange i interviewet stiller sig stærkt tvivlende over for beregningerne.
Så du mener ikke, at forbrugerne har betalt en ekstraregning i 2022 for strømmen?
- Det har vi alle sammen gjort i hele Europa. Det har ikke noget med de danske virksomheder og deres eventuelle overskud at gøre, siger han.
Hånden på hjertet - tror du, at branchens overskud ender med at være over tyve milliarder eller lavere?
- Det kan jeg ikke svare på. Jeg kan svare på, at branchens overskud i 2022 forventeligt har været højere end årene før på grund af helt ekstraordinære markedsvilkår, siger viceadministrerende direktør Jan Hylleberg.