Køleskabe, biler, milliarder og held: Saxo Banks storinvestor skal sparke døren op til Kina

Geely Group bliver den største aktionær i Saxo Bank. Det er et klart signal om, at bankens produkter nu skal rulles ud til Kinas 1,3 milliarder indbyggere.

Grundlæggeren af Geely Group Li Shufu er på top 100 over Kinas rigeste personer med en formue på 17,6 milliarder kroner i 2013 (2017-kurs). Nu overtager han 30 procent af Saxo Bank. (Foto: ALY SONG © Scanpix)

Den kinesiske pengetank Geely Group har købt sig ind i den danske investeringsbank Saxo Bank.

Ikke alene overtager Geely den danske finansmand Lars Seier Christensens aktiebeholdning på 25,71 procent, samlet set forventes den kinesiske bilproducent at sætte sig på i alt 30 procent af bankens aktier, hvilket gør Geely Group til den største aktionær i Saxo Bank, der har hovedsæde på Tuborg Havn i Hellerup.

- Vi ser frem til at indgå partnerskab med Saxo Bank og ekspandere Geely Groups aktiviteter i den finansielle sektor. Der er stor tillid til Saxo Bank, der succesfuldt har leveret innovative platforme og produkter i mere end 20 år, siger finansdirektør i Geely Group Daniel Donghui Lee i en pressemeddelelse.

Biler og køleskabe

Bag Geely står den kinesiske milliardær Li Shufu.

Han startede som køleskabsproducent i 1986 og fik skabt en stor succes, der solgte en bred vifte af billige produkter til kineserne.

I midt-90'erne udvidede Shufu forretningen til også at producere motorcykler, senere minivans, og efter at have fået en tilladelse fra staten begyndte Geely Group i 2002 at producere biler.

I 2004 blev koncernen børsnoteret på Hong Kong Stock Exchange.

I dag har virksomheden over 18.000 ansatte og producerer Londons sorte taxier og ikke mindst biler til Volvos kunder, efter Geely Group i 2010 købte den svenske bilmastodont af Ford.

- Geely ejer først og fremmest bilfirmaer, men ejeren Li Shufu har også et selskab, der investerer i en række forskellige ting. Saxo Bank er den første store finansinvestering, siger DR Nyheders økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

- Det er ret tydeligt, at kinesiske investorer er meget interesserede i finansvirksomheder for tiden. Andre købte for nylig en stor bid af Deutsche Bank, siger han.

De personlige relationer

Det er først og fremmest Geelys kinesiske baggrund, der kan give Saxo Bank et rygstød på det kinesiske marked.

Det vurderer Niels Lunde, der er chefredaktør på Dagbladet Børsen.

- Der er ingen tvivl om, at med Geely i ejerkredsen bliver tingene nemmere i Saxo Bank, når de skal ekspandere på det kinesiske marked. Det skyldes, at når en virksomhed vil ind i Kina, spiller de personlige relationer en kæmpe stor rolle, forklarer Niels Lunde, som kalder Geely Group 'en ret anonym størrelse'.

Casper Schrøder ser også meget store fordele i, at Saxo Bank har fået en storaktionær med milliarder og rødder plantet i den kinesiske muld.

- Saxo Bank får et brohoved ind i Kina, hvor de ikke er særlig stærkt repræsenteret. Det betyder formentlig også, at den længe ventede børsnotering er skubbet endnu længere ud i fremtiden. Direktøren, Kim Fournais, har ellers varslet den inden for få år, men med den her handel så er den rykket længere væk, siger Casper Schrøder.

Han mener ikke, at de omkring 1.600 ansatte i Saxo Bank skal være bekymrede for at miste deres job til kinesiske arbejdstager:

Over Volvos hovedkvarter i Göteborg svajer det amerikanske, det svenske og det kinesiske flag. I 2010 blev Volvo solgt til kinesiske Geely Group for 1,8 milliarder dollars - under en tredjedel af prisen, da Ford købte virksomheden ti år tidligere. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

- Geely har med Volvo vist, at de har en interesse i at bevare arbejdspladser i virksomhedens oprindelsesland, siger Casper Schrøder.

Han kalder det kæmpestort, at makkerparret 'Fournais og Seier' nu er reduceret til én person. Han vurderer, at Lars Seier har fået over 2,4 milliarder kroner for aktieposten.

Mandarin for lovende

Den abdicerede Saxo Bank-konge Lars Seier Christensen forklarer, at Geely Groups købstilbud især er blevet accepteret, fordi døren til det kinesiske marked dermed åbnes på vid gab.

- Geely har lavet et turnaround for Volvo og har især været i stand til at åbne markedet til Kina, og de ser samme mulighed her. Vi er ikke rigtigt trådt igennem i Kina, og det tror vi, de kan hjælpe med. Det kan kun blive nogle mere interessante år for Saxo Bank, siger Lars Seier Christensen.

Geely er mandarin for 'held' eller 'lovende'. Og investeringen i Saxo Bank er alt i alt meget lovende, lyder det fra Geely Group.

- Banken er en respekteret leder inden for finansiel og regulatorisk teknologi, og vi forventer at skabe synergier i udviklingen af finansielle services både inden for Geely-gruppen og til det bredere kinesiske marked, siger Geely Groups finansdirektør Daniel Donghui Lee.

Kl 15:30: Opdateret med økonomikorrespondent Casper Schrøders kommentarer.