Kolde fadøl i næste uge? Restauranter på stribe vil holde lukket trods grønt lys til udeservering

Tvivl om vejret, bøvl med coronapas og regler får flere restauranter til at holde lukket trods genåbning.

Aarhus Street Food regner ikke med at åbne 21. april, når der bliver givet grønt lys til genåbning. (Foto: Jeppe Bruun Christesen)

Det kan godt være, at der er bliver givet grønt lys til, at restauranter kan stange fadøl ud og servere mad om en uge den 21. april.

Men flere steder i landet er der restauranter, der slet ikke kommer til at åbne, selv om de altså nu får mulighed for det.

Hos Aarhus Street Food kommer de 25 madboder ikke til at åbne, selv om der er et stort areal, hvor der kan laves udeservering, forklarer Britt Vorre.

- Vejret er en stor joker. Vi ved ikke, om når vi får lov at åbne, om det er med restriktioner om kvadratmeter per gæst, og så coronapasset oven i. For os er det ikke en rentabel forretning at åbne, siger hun.

Det var 22. marts, at regeringen blev enige med et flertal i Folketinget om en såkaldt rammeaftale for en genåbning i Danmark. Her blev frisørerne blandt andet åbnet 6. april, og nu er det altså restauranterne, der kan se frem til at kunne åbne 21. april udenfor.

Frygter coronapas

Aarhus Street Food regner ikke med at åbne 21. april, når der bliver givet grønt lys til genåbning. Vejret, bøvl med coronapas og tvivl om restriktioner giver for meget usikkerhed, lyder det. (Foto: Jeppe Bruun Christesen)

Britt Vorre fortæller, at hun samtidig bekymrer sig om, hvordan stedets personale skal håndtere coronapasset, da man tidligere har oplevet problemer med konflikter med gæsterne på grund af kravet om mundbind.

- Vores personale er ikke et vagtselskab. De skal bare servere fadøl, siger hun.

Britt Vorre påpeger også, at der med de forskellige krav fra myndighederne kan være flere gæster, der vælger at blive væk.

Det er ikke bare i Aarhus, at der er restauranter, der holder lukket trods muligheden for at åbne 21. april. Også i Skanderborg vil en større gruppe restauranter holde lukket.

Og i København har Krogs Fiskerestaurant også besluttet at vente med at åbne. Med 20 pladser uden for kunne det ellers se ud som en god forretning, men især usikkerhed om vejret, får restauranten til at holde lukket 21. april og frem til, at der åbnes for servering indenfor.

- Vi vil gøre alt for at åbne. Det ligger ikke i vores dna at læne os tilbage og smække fødderne op. Vi bliver nødt til at gøre det forsvarligt. Det er ikke økonomisk forsvarligt, hvis vi skal budgettere med vejret, siger Thomas Gaarde, medejer af restauranten.

Horesta: Fleste restauranter holder lukket

I Horesta, der repræsenterer en lang række af landets restauranter, forventer administrerende direktør Katia K. Østergaard, at flertallet af restauranterne venter med at åbne til 6. maj, hvor der åbnes for servering indenfor.

- Danskerne skal indstille sig på, at det er de færreste steder, hvor danskerne kan opleve udeserveringen åbne i næste uge, siger hun.

Direktøren mener samtidig, at coronapasset er en rigtig dårlig idé, der også kan skræmme kunder væk.

- Vi kan gå rundt på strøget og i detailhandlen uden test, men skal vi sætte os ned i et professionelt miljø med afstand osv., så skal vi vise en test for at gøre det. Det giver ingen mening, siger hun.

I Socialdemokratiet håber finansordfører Christian Rabjerg, at så mange som muligt trods alt vælger at åbne.

- Det vil være godt for økonomien. Det vil være godt for de danskere, der har brug for at komme ud. Jeg håber langt, langt de fleste vil åbne, så vi kan få noget forår på gader og stræder, siger han.

Han medgiver, at coronapasset kan være en udfordring for nogle restauranter med udeservering. Han mener dog, at det er nødvendigt for at kunne åbne op.

- Coronapasset er en forudsætning for, at vi kan åbne op så relativt tidligt, som vi kan nu, og på den måde både åbne op og samtidig have styr på epidemikontrollen på den anden side, siger Christian Rabjerg Madsen.

- Hvis nogen vælger at undlade at åbne, må vi notere os det. De restriktioner, vi har lavet, er lavet for at sikre, at man kan lukke op, så man kan komme ud og nyde en øl i solskinnet igen, samtidig med, at vi har styr på smittespredningen, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk