Tema Bidragssatser

Komité undsiger Nykredits begrundelse for prisstigninger

En magtfuld Basel-baseret komité har en holdning til Nykredits stigende bidragssatser.

Nykredits direktør, Michael Rasmussen, har fået lidt mere kritik at gruble over. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Nykredit bliver nu undsagt fra værste side - nemlig af den internationale komité, som selskabet beskylder for at indføre nye regler, der tvinger Nykredit til at hæve priserne og gå på børsen.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Det er første gang, at den magtfulde Basel-komité blander sig direkte i den danske debat, der har rejst sig som en storm, efter at Nykredit i februar fortalte om de nye tiltag, som ifølge selskabet er en direkte konsekvens af kommende kapitalkrav fra komitéen.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

Basel-komitéen udstikker rammerne for fremtidig international regulering for at sikre finansiel stabilitet. Men den vil ikke have siddende på sig, at den er skyld i Nykredits prisstigninger og børsnotering, for »det er ikke muligt for danske banker at fastslå virkningen« af de kommende regler, fastslår komitéen og understreger, at der ikke er tale om et sæt nye og radikalt ændrede regler.

- Det er ren spekulation. Det er antagelser baseret på rygter om regelsættets effekt, siger Margaret Critchlow, kommunikationsspecialist i Basel-komitéen, som kalder de kommende regler for »en revidering af de eksisterende.

Den melding sætter ifølge en bankekspert Nykredit i et meget dårligt lys.

- Det tyder på, at det handler mere om et ønske om at blive børsnoteret end om at leve op til kapitalkrav, som vi jo slet ikke kender endnu, siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

/ritzau/