Kommunal ok-aftale på plads

En ny overenskomst for 540.000 kommunalt ansatte er forhandlet på plads, erfarer DR Nyheder. Aftalen præsenteres senere i dag.

Det er her i Kommunernes Landsforenings hovedsæde i København, at mødet foregår. (© DR)

En ny overenskomst for sosu'er, lærere, pædagoger og andre kommunalt ansatte er her til eftermiddag forhandlet på plads.

DR Nyheder erfarer, at parterne er blevet enige, og kun papirarbejdet mangler, før detaljerne præsenteres senere i dag.

Lønstigning højere end ventet

Ifølge DR Nyheders oplysninger bliver lønstigningen lidt højere til næste år end hidtil forventet. De kommunale lønninger kommer i 2012 til at stige med 2,65 procent.

Til sammenligning fik de statsansatte i sidste weekend forhandlet sig frem til 1,7 procent mere i løn næste år.

Forklaringen er blandt andet, at de kommunalt ansatte gik ind til forhandlingerne med en mindre løngæld til arbejdsgiverne end de statsansatte.

Mere tryghed havde været optimalt

Men én ting er lønstigning, noget andet er tryghed og sikkerhed i forhold til det job, man har. Her var der ikke meget at hente i dag.

- Jeg må sige, at jeg er skuffet over de kommunale arbejdsgiveres holdning til deres egne medarbejdere, når det kommer til tryghed i jobbet. De har jo selv meldt ud, at de ikke forventer 5000, men op mod 10.000 afskedigelser i år, siger Dennis Kristensen, formand for FOA til DR Nyheder og fortsætter:

- Jeg havde gerne set, at vi havde lavet et system, hvor vi sikrede, at man gjorde en stor indsats for at omplacere folk, så man ikke fyrer i den ene ende af kommune og ansætter i den anden ende. At vi havde fået en jobbank, der kunne samle folk op, der alligevel blev afskediget, og så vi havde fået efteruddannelsesaktiviteter som minimum.

Reallønsfald for halv million ansatte

For begge grupper gælder det, at der ikke bliver nogen lønstigninger i år. Dermed bliver der også for de omkring 540.000 kommunalt ansatte tale om et reallønsfald i overenskomstperioden.

- Jeg tror, at FOAs medlemmer er indstillet på, at det her er mere en kriseoverenskomst, end det er en overenskomst som i 2008. Det var noget sjovere at være forbundsformand i 2008, end det er i år, siger Dennis Kristensen til DR Nyheder.

Lønmodtagerne har i stedet krævet mere tryghed i jobbet, men DR Nyheder erfarer, at der ikke kommer forbedringer af særlig betydning på dette område.