Kommune langede ud efter kviklånsreklamer - men reklamerer selv i egne busser

Reklamer for kviklån vises hos Fynbus, selvom Odense Kommune, der er medejer af selskabet, advarer mod lånene.

Information om stoppesteder hænger sammen med reklamer for kviklån hos Fynbus.

Det var med de helt store ord, at Odense Kommune opfordrede tre ministre i Folketinget til at gribe ind over for kviklån for bare en måned siden.

- Vi har et fællesansvar for, at ingen borgere havner i endeløse gældsspiraler på grund af optagelse af de alt for dyre kviklån med videre. Vi mener derfor, at vi må anerkende udfordringer som et samfundsmæssigt problem, stod der i et brev sendt på vegne af Beskæftigelses- og Socialudvalget og Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune.

I brevet bliver der foreslået at lave strammere regler for markedsføring og reklamer for kviklån, og så skulle der laves en national oplysningskampagne til borgere omkring gæld.

Men mens de mange gode idéer er blevet sendt videre til ministerens bord, så er Odense Kommune selv med til at sende reklamer for kviklån ud til tusindvis af borgere.

Rejsekort og kviklån

På linje 88 mellem Skibhusene og Fraugde sidder Sami Dawesh. I en anden bus - linje 41 - sidder Helgi Hansen.

Begge har udsigt til skærme i busserne, hvor kviklånsreklamerne lystigt brager ud af flimmeren.

"Nye kunder kan låne op til 6.000,-" står der på den ene.

- Jeg kan godt forstå, det kan være fristende for de unge mennesker, siger Sami Dawesh.

- Man er lidt tvangsindlagt til at se på det, når man sidder i bussen, siger Helgi Hansen.

Det kan være svært at undgå at kigge på kviklånsreklamerne, når man sidder i bussen. Helgi Hansen føler sig tvangsindlagt til at se dem. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Bussen tilhører Fynbus - et offentligt trafikselskab, som er ejet af Region Syddanmark og kommunerne på Fyn og Langeland - deriblandt Odense Kommune.

Og det var altså samme kommune, som for blot en måned siden foreslog erhvervsministeren at begrænse kviklånsvirksomhedernes markedsføringsmuligheder.

- Jeg ved ikke, hvem der har fået denne her hjerneblødning, hvor man har tilladt de her kviklånsreklamer. Det skal der bare sættes en stopper for, siger Brian Dybro (SF), der er rådmand i Odense Kommune og medafsender på brevet til erhvervsministeren.

Han vil nu have Fynbus' bestyrelse til at tage sagen op.

Passagerne i linje 88 undrer sig også over, at man kan se kviklånsreklamer i busserne i Odense, når kommunen samtidig opfordrer Folketinget til at gribe ind.

- Det virker lidt dobbeltmoralsk. Hvis de siger, de gerne vil gøre noget ved kviklånene, så synes jeg, det er underligt, at der kører kviklånsreklamer i busserne, som de er medejer af, siger Helgi Hansen.

Reklamer overholder lovgivnigen

Reklamepladsen bliver solgt, fordi reklamerne bidrager til finansieringen af busdriften, fortæller kommunikationschef i Fynbus, Martin Bødker Krog.

Det betyder, at reklamerne er med til at holde prisen på billetterne nede. Men ikke alle reklamer har lov til at blive vist i busserne i Fyn.

Fynbus har nemlig udformet et regelsæt, der betyder, at ingen reklamer må indeholde pornografi, propaganda eller reklame af polemisk art. Alle reklamer skal desuden overholde både markedsføringslovgivningen og det internationale reklamekodeks.

Reklamer for kviklån er derfor inden for skiven, lyder det fra Fynbus.

Selvom Fynbus blot følger reglerne, så vil Brian Dybro have den politisk valgte bestyrelse til at sætte ind mod reklamerne.

- Vi skal selvfølgeligt ikke give plads til, at man kan reklamere for de her forbandede kviklån, som får folk i uføre. Og så håber jeg, at Folketinget kommer med nogle markante begrænsninger for markedsføringen af kviklån, siger Brian Dybro.