Kommuner chokerede og overraskede over omstridt kul på værkerne

Aalborg indkalder Vattenfall til møde, og Odense vil have 'intensiveret snakken', efter afsløringer viser, at omstridt kul fyres på danske værker.

Det andetstørste mineselskab i Colombia, Drummond, beskyldes for et tæt samarbejde med paramilitære grupper, der opererer i området omkring Drummonds miner - og har tusindvis af menneskeliv på samvittigheden. Billedet er fra en anden omstridt mine i Colombia Cerrejonminen. (Foto: © STRINGER/COLOMBIA, Scanpix)

På Fyn og i Nordjylland omdannes kul fra det omstridte mineselskab Drummond til el og varme til danskerne.

Kullet stammer fra den borgerkrigshærgede Cesar-region i Colombia, hvor Drummond beskyldes for at have støttet og finansieret paramilitære grupper.

Det overrasker Lasse Olsen (E), der er rådmand i Aalborg Kommune og bestyrelsesformand for Nordjyllandsværket A/S:

- Jeg er rigtigt chokeret og oprørt over det. Jeg forventede ikke, det her ville ske. Jeg forventede, at når Vattenfall siger, de har styr på det her, så har de det, siger han.

- Vattenfald lovede

Ind til for få år siden var de kommunale værker ejet af Vattenfall, men inden for de seneste år har Aalborg og Odense Kommuner overtaget værkerne fra det svenske energiselskab.

Men det er stadig Vattenfall, der står for forsyningen af kul til værkerne, og ifølge Lasse Olsen, har Vattenfall garanteret, at der ikke længere er samhandel med Drummond.

- Det kommer meget bag på mig at høre, at størstedelen af det kul, vi har modtaget på Nordjyllandsværket, er kommet fra Drummond.

- Da vi havde et møde 24. maj fortalte de, at de ikke havde nogen handel med Drummond, som vi har fået at vide er suspenderet, siger Lasse Olsen.

Vattenfall: Vi vil ændre Drummond indefra

Den udlægning undrer Vattenfalls landechef, Ole Bigum Nielsen. Han fortæller, at Vattenfall åbent handler med Drummond for at ændre de colombianske forhold indefra.

- Vi er på det rene med, at der er sket en række hændelser i Colombia, og at der beskyldninger i særdeleshed mod Drummond, og det er vi bestemt ikke er upåvirkede af.

- Vi har så valgt den strategi, at vi gerne vil engagere os med firmaet. Vi vil gerne tage ansvar både i forbindelse med firmaet men også lokale i området, herunder NGO'er, der forsøger at påvirke i en positiv retning, siger han.

Derfor undrer han sig også over, at kommunerne er uvidende om Vattenfalls samhandel med Drummond.

- Det er en yderst uheldig situation. Jeg kender ikke detaljerne, jeg har ikke været med i diskussionerne tidligere. Men som udgangspunkt vil jeg sige, at Vattenfall på intet tidspunkt hverken dengang eller nu har nogen som helst interesse i at fortie noget vedrørende kul, siger Ole Bigum Nielsen.

Odense Kommune: Få dem dømt

Også i Odense er bestyrelsesformand i Fjernvarme Fyn, som ejer Fynsværket, Dorte Hjertstedt Boye (S), overrasket over forbindelsen til den colombianske borgerkrig.

- Vi har egentlig ikke specifikt interesseret os for, hvilke miner vores kul kommer fra. Fordi vi er blevet forsikrede af Vattenfall, at de kul, vi køber, er produceret under ordentlige vilkår og ikke under de vilkår, som Drummond er anklaget for, siger hun.

Hun henviser til, at Drummond slæber et langt spor af anklager efter sig - men at det amerikanske mineselskab endnu ikke er dømt for noget alvorligt.

- Vi får brug for, at de colombianske myndigheder træder igennem og får dømt dem, så vi kan sige, at jer vil vi ikke handle med, siger hun.

- Men det her giver os anledning til intensivere vores snak med Vattenfall om, hvor sikkert det er at få de kul, som vi får, lever op til standarderne.

Det statslige energiselskab Dong indstillede al samhandel med Drummond i 2006.

I en mail til DR Nyheder afviser Drummond alle beskyldninger:

- Drummond fordømmer de her bander og deres kriminelle handlinger. Drummond har ingen kontakt med de her bander eller andre grupper, der bevæger sig uden for loven. Det er tidligere blevet bevist ved domstole i Colombia og USA.