Kommuner efterlyser indgreb over for kviklån: 'Det er svært for socialt udsatte at overskue konsekvenserne'

Flere kommuner vil have regeringen til at sætte loft over renter på kviklån.

Flere kommuner har problemer med socialt udsatte, der tager forbrugslån, som de ikke har mulighed for at betale tilbage. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Stofmisbrugere, hjemløse og psykisk syge tager alt for ofte kviklån med høje renter, som de ikke kan betale tilbage. I et brev har Odense Kommune opfordret regeringen til et politisk indgreb mod lånene.

Problemet med kviklån findes mange andre steder end i Odense. Det viser en rundringning, som DR har lavet til en række kommuner.

- Kviklån kender vi til i rigeligt omfang hos vores borgere. På grund af deres psykiske tilstand er der mange, der har svært ved at overskue konsekvenserne ved at tage kviklån, siger Michael Christensen, der er leder af Center for Socialpsykiatri i Lolland Kommune.

Også i Esbjerg, Vejle og Viborg kommuner er der problemer med kviklån. I Viborg Kommune oplever medarbejdere på handicapområdet blandt andet, at sårbare og impulsstyrede borgere tager kviklån.

  Odense Kommune foreslår i brevet blandet andet, at der skal være strammere regler for markedsføring af kviklån og et loft over ÅOP, som er de årlige omkostninger i procent, der er ved lånet. Derudover ser kommunen gerne et loft over, hvor mange kviklån en enkelt borger må tage.

  Tip os

  • Har du taget forbrugs- eller kviklån, som du ikke har kunnet betale tilbage? Skriv til mhha@dr.dk

  I Aalborg Kommune, hvor man også kender problematikken, bakker man op om forslagene fra Odense.

  - Man skal sætte loft over renterne, lade være med at reklamere for kviklån, og så skal borgere have mulighed for at melde sig til en ordning, så de ikke kan tage kviklån, siger Mai-Britt Iversen (S), der er rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune.

  Se, hvad Simon Kollerup mener om sagen i videoen her:

  Odense Kommune har sendt forslagene til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S). Og regeringen er klar til at se på kviklånsmarkedet.

  - Det er ikke ordentligt, at man udnytter borgere, der er i en socialt udsat situation, til at sælge et kviklån. Regeringen ønsker at lave et opgør med kviklån, siger Simon Kollerup.