Kommuner skal kunne tvinges til bedre jobindsats

Minister rasler med sabel over for kommuner, der ikke hjælper kontanthjælpsmodtagere i job.

Troels Lund Poulsen rasler med sablen over for kommuner, der ikke gør nok for at få kontanthjælpsmodtagere i job. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

På to år er 27.000 danskere kommet ud af kontanthjælpssystemet. Alligevel er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen klar til at gribe ind over for de kommuner, der ikke gør nok for at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

For ikke alle kommuner har lige meget held med at forkorte køen til kontanthjælp.

De hurtigste kommuner har på to år fået mere end en tredjedel væk fra kontanthjælp, mens de kommuner, hvor det går langsomst, kun har flyttet få procent. Det fremgår af nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

– Hvis ikke kommunerne gør en markant indsats, så er det muligt, at jeg vil gå i dialog med kommunerne og forlange en særlig indsats, siger Troels Lund Poulsen.

Det er en ny lov om aktiv beskæftigelsesindsats, der træder i kraft næste sommer, som nu åbner mulighed for, at ministeren kan stramme tommelskruerne på de kommuner, der får færrest borgere væk fra kontanthjælp.

- Der skal være en nødbremse. Et af redskaberne vil være at lave særlige regler, som gælder for de kommuner, der har meget store udfordringer, siger Troels Lund Poulsen.

Invester kommunale kroner

Der skal dog mere end sabelraslen til for at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Troels Lund Poulsen opfordrer derfor samtidig kommunerne til at investere i sagen.

- Jeg vil anbefale kommunerne at lave en investeringsstrategi. For vi ved fra de kommuner, der har lavet sådan en, at det er en rigtig stor succes. For hver gang man investerer en krone, kommer der to igen, siger han.

En af de kommuner, der med held har investeret i at få borgere væk fra kontanthjælp, er Aabenraa. Kommunen er blandt de ti kommuner, der ifølge beskæftigelsesministeriets tal har gjort det bedst. På to år har kommunen fået mere end en fjerdedel af modtagerne væk fra kontanthjælp. Og det er ifølge borgmester Thomas Andresen et resultat af en målrettet satsning.

- Vi lagde 68 millioner i en pulje, som skulle tjene sig hjem efter fire år, men allerede efter to et halvt år har vi tjent pengene hjem igen. Fordi vi sparer på kontanthjælpen og samtidig får ekstra skatteindtægter, når de her mennesker kommer i job, siger Thomas Andresen.

Aabenraa har især investeret i flere medarbejdere på jobcenteret. Og det har gjort en forskel, lyder forklaringen.

- Vi har ansat 13 jobkonsulenter, som har taget sig af de her borgere og fået dem videre i systemet. Enten i praktikophold eller i uddannelse, siger Aabenraas borgmester.

Med de mange nye ansættelser har kommunen nedbragt antallet af sager, som den enkelte medarbejder skal beskæftige sig med.

Og historien er ifølge borgmesteren endnu bedre, end tallene antyder.

- Det bemærkelsesværdige er, at vi samtidig har arbejdet med en tilgang af kontanthjælpsmodtagere. Dem har vi samtidig også fået nedbragt, siger han.

Aalborg har ikke brug for hjælp

Aalborg Kommune er en af de ti kommuner i landet, hvor det ifølge Beskæftigelsesministeriet tal går langsomst med at få borgere væk fra kontanthjælp.

Job- og ydelseschef Jesper Dahlgaard kender tallene.

- Vi har set de tal og konstateret, at det er vi heller ikke tilfreds med. Så derfor har vi lavet en handleplan sammen med vores beskæftigelsesudvalg. Vi skal tættere på de ledige med flere samtaler og mere opfølgning, erkender han.

Han har dog ikke umiddelbart brug for hjælp fra Christiansborg.

- Det tænker jeg, at vi i første omgang selv kan finde ud af, siger han og tilføjer:

- Nu giver vi indsatsen en kædestramning, og så kommer det også til at virke.

FacebookTwitter