Koncernchef: Russiske Nordea-chefer må gerne have selskaber i skattely

Stråmandskonstruktioner i skattely er i orden, hvis man er direktør i Nordea Rusland, siger koncernchef Casper von Koskull, der dog strammer kontrollen med banken.

- Man skal aldrig spilde en god krise til at tage aktion og få fakta på bordet, siger Casper von Koskull, CEO i Nordea. (Foto: 11370 Vilhelm Stokstad/TT © Scanpix)

Selv om fire nuværende topchefer i Nordea Rusland har fået oprettet selskaber i skattely gennem det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, bliver de ikke lukket ned.

Det er faktisk helt i orden, at de eksisterer, siger Casper von Koskull til DR Nyheder efter et afsluttet pressemøde om halvårsregnskab og den længe ventede rapport om Nordeas rolle i panama-papirerne.

- Alt er blevet fuldt indrapporteret, og det lader til, at der er levet op til reglerne, siger Casper von Koskull.

Koskull var selv formand for bestyrelsen i Nordea Rusland, da to direktører fik oprettet selskaber i skattely sidste år. Men det var ikke noget, han blev informeret om dengang, siger han.

- Jeg var ikke klar over det, men det var heller ikke en del af proceduren. Men vi har strammet procedurerne, så det vil blive overvåget af bestyrelsesformanden, siger han.

Stråmandskonstruktioner i skattelylande vil dog kun være tilladt for medarbejdere i Nordea Rusland, siger Casper von Koskull. Rusland er et særligt tilfælde.

- For russiske individer er det en måde at forsikre og forvalte sin formue, siger han.

- Rusland er et meget særligt tilfælde. I forhold til indestående, lov og reguleringer af ejendomsret og så videre, er det ikke det samme som i Danmark, fortsætter Koskull.

Mens Casper von Koskull var formand for Nordea Rusland, foretog en tidligere direktør i Nordea Rusland desuden en manøvre, der af eksperter betegnes hvidvaskning.

Nordea-undersøgelsen af panama-papirerne kritiserer pengeoverførslen for ikke at leve op til Nordeas egne regler. Men der har ikke været lovbrud, vurderer banken.

-Vi har undersøgt sagen, og jeg må ikke kommentere på enkelte sager, men vi har registreret en internt regelbrud, men ikke noget, der viser noget inkriminerende eller forkert på nogen måde. Men vi har håndteret det interne spørgsmål, siger Casper von Koskull.

Herunder forholder koncernchef Casper von Koskull sig til det russiske datterselskab.