Konflikt kan give kunderne bøvl med Ryanair-billetter

Hvis du køber billet til et Ryanair fly, der ikke kommer i luften, på grund af en faglig konflikt, så kan du få pengene tilbage, men situationen kan blive besværlig.

Har du købt billet til et Ryanfly, der må aflyses pga. en faglig konflikt, så kan du få pengene tilbage, men ikke nødvendigvis en anden billig rejse. (© Ryanair)

Der er optræk til, at der kan blive stukket en kæp i hjulet, på Ryanairs planer om at flyve fra Københavns Lufthavn.

De irske maskiner skulle fra marts lette fra Københavns Lufthavn, men danske fagforeninger forsøger at forhindre at selskabet flyver med med piloter og kabinpersonale, der ikke er ansat under en overenskomst.

Men har du købt en billet hos Ryanair - og afrejsen fra Københavns bliver aflyst, eksempelvis fordi at danske ansatte i lufthavnen ikke vil fylde brændstof på flyene, så er alt ikke tabt.

- Man har altid ret til at få de penge tilbage, som man har betalt for billetten. Alternativet så kan det være, at flyselskabet tilbyder en erstatningsrejse, som man kan vælge i stedet for, forklarer vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe.

Muligt bøvl med at få penge tilbage

Men det er ikke sikkert, at tilbudet om en eventuel erstaningsrejse eller muligheden for at få billetpengene kommer før du står i lufthavnen.

- Timingen i sådan en situation kan være vigtig. Selvom du hører i radioen, at Ryanairs afgange er aflyst, så får du ikke nødvendigvis pengene tilbage automatisk. Hvis ikke Ryanair skriver det til dig, så må du selv henvende dig og kan i sidste ende være nødt til at møde op i lufthavnen, selvom du ved at flyet ikke afgår, siger Vagn Jelsøe.

Ikke udsigt til kompensation

Normalt sikrer EU-regler, at flypassagerer har ret til kompensation, når fly aflyses eller bliver meget forsinkede. Men rent juridisk vil en aflysning på grund af en faglig konflikt ikke udløse penge til de ramte flykunder.

- Det vil sandsynligvis være det man juridisk kalder for ekstraordinære omstændigheder, og derfor vil kunderne ikke have krav på en kompensation efter EU's regler, siger Vagn Jelsøe.

Ferierejsen kan blive dyr

Forbrugerrådet Tænk vil ikke hverken advare i mod eller anbefale, at man køber Ryanair-billetter i den nuværende situation.

Men vicedirektøren mener dog, at der er en ting, man bør overveje, når man køber billetten:

- Har du tager fri fra arbejde i en uge og købt en billig billet til femhundrede kroner på en afgang, der bliver aflyst, så kan du ikke regne med at finde en anden billig billet. På den måde kan den planlagte ferie gå hen og blive en hel del dyrere end forventet, siger Vagn Jelsøe.