Konflikt rykker tættere på: 12 timers forhandlinger er endt uden gennembrud

Forhandlerne på det statslige område er gået hjem fra Forligsinstitutionen uden at nærme sig hinanden.

- Det er selvfølgelig dybt beklageligt, at vi har en hel dag uden bevægelse, siger Flemming Vinther. (© dr)

Danmark er tilsyneladende rykket et skridt tættere på en omfattende storkonflikt.

De statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, har forladt Forligsinstitutionen uden at have opnået et gennembrud i forhandlingerne med innovationsminister Sophie Løhde (V), der repræsenterer arbejdsgiverne i staten.

Offentlig overenskomst

Landets offentlige ansatte skal have nye overenskomster. Det gælder både de ansatte i staten, i regionerne og i kommunerne. Forhandlingerne er stødt på flere bump undervejs, og lykkes det ikke at finde en løsning, vil det føre til strejke eller lockout.

Se Tema

- Vi går ud fra 12 timers forhandling uden en aftale og uden bevægelse, siger Flemming Vinther, der forhandler for lønmodtagerne i staten.

Det samme oplyser innovationsminister Sophie Løhde (V).

- Bundlinjen er, at det så svært ud, da vi gik ind ad døren, og det gør det også, nu hvor vi går ud ad døren, bare med kortere tid tilbage.

- Jeg kan ikke afvise, at vi ender i en konflikt, siger Sophie Løhde (V).

Tiden er ved at rinde ud

Dagen i dag var ellers udset til at være helt afgørende for at finde en løsning på de offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår, fordi staten af de fleste bliver betragtet som det vigtigste område i forhold til at finde en løsning.

- Tiden er ved at rinde ud, og det er alle parter opmærksomme på. Det er selvfølgelig dybt beklageligt, at vi har en hel dag uden bevægelse, siger Flemming Vinther.

Hvis ikke parterne når en aftale inden tirsdag, kan forligsmanden vælge at udsætte konflikten med 14 dage. Men det vil hun kun gøre, hvis hun kan se en mulighed for en løsning.

Hvis der sker et sammenbrud, enten nu eller på tirsdag, kan en konflikt træde i kraft på femtedagen efter sammenbruddet. I princippet kan en strejke og en lockout ske samtidig.

Flemming Vinther fortæller, at der er forhandlinger på det kommunale område søndag og på det regionale område mandag. Det videre forløb for de statsansatte kender han ikke.

- Det må du spørge forligsmanden om, siger han.