Konkurrencerådet i ny rapport: Medicin er for dyrt

For lidt konkurrence på apotekernes medicinpriser koster forbrugerne dyrt, konkluderer ny rapport.

Medicin kunne sælges langt billigere på apotekerne, ifølge Konkurrencerådet, hvis der var bedre konkurrenceforhold mellem grossisterne, der leverer medicinen. (Foto: Morten Dueholm © Scanpix)

Det er velbegrundet, hvis du har sukket over en ny recept fra lægen ved tanken om, hvad du skal til at betale for medicinen.

For priserne på medicin fra apoteket er uforholdsmæssigt høje, konkluderer Konkurrencerådet i en ny rapport.

- Konkurrencen om at levere medicin til danskerne via apoteker har det dårligt. Vi vurderer, at forbrugerne betaler for meget for deres medicin, siger formanden for Konkurrencerådet, Christian Schultz i en pressemeddelelse.

For få konkurrenter

Rådet peger blandt andet på det forhold, at bare to grossister, Nomeco og TMJ, stort set sidder alene på medicinhandlen til apotekerne.

Men der mangler konkurrence mellem de to virksomheder.

- Vi har et grossistled, hvor to virksomheder sidder på næsten alt. I praksis kan de ikke konkurrere på pris, og apotekerne er så gennemregulerede, at de ikke kan medvirke til at øge konkurrencen på pris,” siger Christian Schultz i pressemeddelelsen.

De to grossister konkurrerer ikke indbyrdes om at have de laveste priser, og de sidste ti år har det ikke været muligt for nye virksomheder at komme ind på markedet og presse priserne ned, lyder kritikken i rapporten.

Medicin kan blive billigere

Begrænset konkurrence betyder dyrere medicin for forbrugerne, men det kan der ifølge rapporten fra Konkurrencerådet ændres på:

- Hvis konkurrencen om distribution af medicin bliver styrket, kan det føre til lavere forbrugerpriser, lavere offentlige sundhedsudgifter, højere produktivitet, bedre tilgængelighed og bedre service til forbrugerne.

Rådet har flere forslag til forbedringer. Et af dem handler om at regulere priserne med en fast maksimumpris på al medicin i stedet for en fast pris. På den måde håber de, at grossisterne vil konkurrere om at gøre medicinpriserne billigere.

- Vi har fremlagt en række anbefalinger, som kan styrke konkurrencen til gavn for forbrugerne og statsfinanserne, samtidig med at de vigtigste sundhedspolitiske hensyn kan tilgodeses, siger Christian Schultz i pressemeddelelsen.

Sidste år købte fire millioner personer medicin på recept i Danmark.

FacebookTwitter