Konkurrencerådet: Stram reglerne for offentlige virksomheder

Reglerne for offentlige virksomheder, der konkurrerer med private virksomheder, bør strammes. Det anbefaler en ny rapport.

Formand for trykkeriernes brancheorganisation Grakom, Thomas Torp, finder støtte i en ny rapport fra Konkurrence- og forbrugerrådet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det giver god mening at offentlige virksomheder konkurrerer med private virksomheder. Men reglerne skal strammes.

Sådan lyder anbefalingerne i en ny analyse, som Konkurrencerådet har offentliggjort i dag.

Analysen viser, at virksomheder, der enten er støttet eller drevet af det offentlige i stigende grad konkurrerer mod private virksomheder. Det er som udgangspunkt ikke et problem, men der kan være risiko for, at konkurrencen bliver forvredet.

- Det giver ofte god mening, at staten eller kommunen er til stede på kommercielle markeder sammen med private virksomheder. Men vi skal fremadrettet minimere risikoen for, at offentlige aktører forvrider konkurrencen og dermed skader både virksomheder og forbrugerne, siger Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet.

I rapporten giver Konkurrence og forbrugerrådet en række anbefalinger til, hvordan statens eller kommunernes erhvervsaktiviteter undgår at blive konkurrenceforvridende.

Formand for trykkeriernes brancheorganisation Grakom, Thomas Torp, finder støtte i rapporten.

- Vi har i lang tid kæmpet med en række kommuner, som har kommunal produktion af grafisk materiale. Der er også kommuner, der sælger produktion af grafisk materiale til borgerne og til virksomheder og dermed går i direkte konkurrence med private virksomheder, siger Thomas Torp, direktør for Trykkeriernes brancheorganisation Grakom.

I 2014 havde statslige aktører indtægtsdækket virksomhed for omkring 2,4 milliarder kroner.

Det vides dog ikke præcist, hvor stort omfanget af kommunernes erhvervsvirksomhed er.

Facebook
Twitter