Konkurs truer 15 procent af de danske landmænd

Over 2000 landmænd har alvorlige økonomiske problemer og en dyster fremtid foran sig, viser en ny analyse.

Store dele af landbruget er trængt i knæ på grund af faldende fødevarepriser. (Foto: Scanpix)

Koen laver stadigvæk mælk, og grisene giver fortsat salgbart svinekød. Men det er ikke nok for en stor del af de danske landmænd.

En ny analyse, som Videncentret for Landbrug har lavet for DR Nyheder viser, at 20 procent af de danske landmænd er i akutte 'alvorlige økonomiske problemer', og for 15 procent af de danske landmænd er situationen så grel, at de risikerer konkurs.

- På længere sigt har omkring 15 procent af landmændene en meget dyster fremtid foran sig. De har både likviditetsbehov og en så stor gæld, at de intet råderum har økonomisk, siger Klaus Keiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug til DR Nyheder.

Randen af ny krise

Landbruget var senest i krise under den generelle finansielle krise i 2008 og frem. Flere landbrug oparbejdede en meget stor gæld under finanskrisen.

Det er typisk den gæld, der forsat plager de konkurstruede landmænd.

- Situationen er så slem, at vi står på kanten af en ny landbrugskrise, siger Klaus Kaiser.

Underskudsforretning

Men situationen i landbruget er faktisk værre end de 15 procent konkurstruede landmænd, for der er også sket en kraftig stigning i antallet af landmænd, der driver en underskudsforretning.

En ud af tre landmænd kører i dag med underskud. For bare et år siden var det mindre end en ud af fem, der kørte med underskud.

- Det er gået meget stærkt, siger Klaus Kaiser.

Faldende priser

Forklaringerne på krisen i landbruget skal findes i et kludetæppe af forskellige begivenheder, der har betydet faldende globale priser på landbrugsvarer.

- Det vi ser i øjeblikket er, at vi har et fald i efterspørgslen og en stigende produktion på samme tid. Rusland har indført et importforbud overfor fødevarer fra EU, og Kina har delvist trukket sig fra verdensmarkedet, fordi de har meget store lagre af fødevarer, siger Klaus Kaiser.

Derudover spiller det en rolle, at EU's mælkekvoteordning ophører i 2015. Det har fået mælkeproducenterne til at øge produktionen af mælk, hvilket får mælkepriserne til at dale yderligere.

Gældseftergivelse

Hvis de trængte danske landmænd, der har udsigt til at gå konkurs, skal fortsætte med at drive landbrug, har de derfor behov for en hjælpende hånd.

- Det nødvendigt at finde løsninger for dem, hvis de skal fortsætte, siger Klaus Kaiser.

En løsning kunne være at eftergive landmændenes gæld, foreslår Finn Østrup, der er professor i finansiering på CBS.

- Man må gøre noget radikalt, og jeg kan ikke se, at der er anden mulighed, end at man bør nedskrive gælden.

Hvem skal gøre det?

- Det bør pengeinstitutterne. De har jo givet dem deres lån, så det må være dem, der bærer tabene, siger Finn Østrup.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter