Konkurser vil koste 26.000 job i 2012

Tusindvis af danskere vil modtage en fyreseddel næste år, fordi deres arbejdsplads krakker. Sådan lyder en prognose fra Lønmodtagernes Garantifond.

Tusindvis af danskere vil modtage en fyreseddel næste år, fordi deres arbejdsplads krakker. Sådan lyder en prognose fra Lønmodtagernes Garantifond. (Foto: Peter Skautrup © DR)

Hvis Danmark er blevet ramt af en økonomisk storm i løbet af 2011, er det en orkan, som venter forude, skriver Politiken.

I 2012 står 26.000 lønmodtagere til at miste deres job, fordi deres arbejdsplads krakker. Kun to gange tidligere i de seneste 30 år har der været så mange konkursramte danskere.

Sådan lyder en dyster prognose fra Lønmodtagernes Garantifond, der dækker medarbejdernes lønkrav, når de mister jobbet i en konkurs.

Ny omskrivning

Fonden har nu måttet foretage en drastisk omskrivning af fondens budget for 2012.

- Vi troede, at det var slut med de mange konkurser, men så begyndte det at gå den forkerte vej, siger Mogens Højland, kundechef i Lønmodtagernes Garantifond (LG).

Alle forventede et pænt fald i antallet af konkurser i 2011, og sådan gik det også helt frem til sommerferien.

Kurveknæk

Så knækkede kurven. De seneste måneder er antallet af konkursramte lønmodtagere steget med foruroligende hast.

- Vi er nødt til at erkende, at de betydelige økonomiske problemer i flere EU-lande vil smitte af på Danmark. Derfor er det vores vurdering, at vi i 2012 kommer til at hjælpe 26.000 danskere, der ikke længere kan få deres løn på jobbet, siger Mogens Højland.

Han skønner, at fondens samlede udgifter til lønudbetalinger næste år vil nå op på 800 millioner kroner.

Det er kun få år siden, fondens udbetalinger satte rekord. I 2009 måtte fonden hjælpe 31.000 lønmodtagere - det største antal nogensinde - og det udløste udbetalinger på godt en milliard kroner.

Fornuftigt med kickstart

Finansminister Bjarne Corydon forventer også, at 2012 bliver et svært år:

- Tallene fra LG kommer oven i rækken af dystre prognoser, vi får for tiden. LG's prognose understreger, at det er fornuftigt, at vi med kickstarten holder hånden under vækst og beskæftigelse i 2012, siger han til Politiken.

Danmark udgør sammen med Irland, Spanien, Italien og Portugal den gruppe europæiske lande, hvor antallet af konkurser er steget mest siden 2007.

Facebook
Twitter