Kontant på familiebesøg: Giftige kemikalier i husstøvet

Forbrugermagasinet Kontant har undersøgt en børnefamilies hjem for flammehæmmende kemikalier. Og resultatet vækker bekymring hos forældrene.

De farlige flammehæmmende kemikalier findes i alt fra legetøj over møbler og til it-udstyr. Undersøgelsen af Louise og Ronni Miles-Bebbers hjem gav familien noget at tænke over i forhold til børnenes sundhed. (© DR)

- Der er rigeligt med brom her, konstaterer Ole Petersen, der er civilingeniør i Force Technology.

I sin hånd står han med en såkaldt XRF-scanner, der kan analysere produkter for grundstoffet brom, som er hovedingrediensen i bromerede flammehæmmere.

Det fjernsyn, han netop har scannet, indeholder over 2 procent brom.

- Det er meget. Hvis det er bromerede flammehæmmere, så er det klart over, hvad der må være nu til dags, siger han til Kontant.

Skal forhindre brand men er sundhedsskadelige

Flammehæmmende kemikalier bliver tilsat en lang række produkter som møbler, legetøj og elektronik for at øge brandsikkerheden i vores hjem. Men kemikalierne er ikke ufarlige for os at omgås. Det forklarer en af Danmarks førende miljømedicinere Philippe Grandjean.

- De bromerede flammehæmmere er hormonforstyrrende, og de kan skade hjernens udvikling hos børn, og der er også en mistanke om, at de kan være kræftfremkaldende, siger han.

Fandt det i sækkestol, fjernsyn og legetøj

Det er netop de bromerede flammehæmmere, som Forbrugermagasinet Kontant har undersøgt i et rækkehus i Humlebæk. Her bor Louise og Ronni Miles-Bebber med deres 5 børn.

- Det skal bare ud. Beklager børn. Den der pistol, den ryger, siger Louise Miles-Bebber, da Kontant fortæller hende, at en pistol, der hører til et fastelavnskostume, indeholder brom i så store mængder, at der med stor sandsynlighed er tale om bromerede flammehæmmere.

Og legetøjsskyderen er ikke det eneste i familiens hjem, der slår ud på scanneren. En sækkestol fra Ilva, et Huguson-fjernsyn, en kontorstol og en computer fra HP får den også til at bippe højlydt.

- Det giver da helt sikkert stof til eftertanke, siger Louise Miles-Bebber.

- Det er jo noget, man tager med sig i sine overvejelser, når man køber nye ting, fortsætter Ronni Miles-Bebber.

Danske børn har allerede taget skade

Problemet med flammehæmmende kemikalier er, at de frigives fra produkterne i vores hjem og binder sig til støvet i huset. Når vi så indånder støvet, kommer de skadelige kemikalier ind i vores krop.

- Vi har analyseret en hel række blodprøver fra danske kvinder og børn, og vi har fundet de her bromerede flammehæmmere i hver eneste blodprøve, siger miljømedicineren Philippe Grandjean.

Nogle af blodprøverne viste sig at indeholde så høje niveauer af flammehæmmende kemikalier, at han frygter, at danske børn allerede har taget skade.

- Så det, du siger, det er, at der også er nogle børn herhjemme, som allerede nu er eksponeret i sådan en grad, at de vil få en form for hjerneskade?

- Jeg tror, de allerede har dem. Og det, som jeg er nervøs over, er, at stofferne er så svært nedbrydelige, at de vil blive ved med at være i hjemmet, og de vil blive ved med at være i kroppen og cirkulere rundt i mange, mange år, siger Philippe Grandjean.

Kræftfremkaldende kemikalier i børneprodukter

Der findes mange andre flammehæmmende kemikalier end lige netop dem, der er baseret på brom. Hos Forbrugerrådet Tænk tester de blandt andet produkter til børn, og her finder de ofte fosforholdige flammehæmmere.

- Vi har blandt andet fundet det stof, der hedder TCEP, som står på EU's liste over særlig problematiske stoffer. Og det er mistænkt for at kunne give kræft, siger Stine Müller, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænks testafdeling.

- Senest har vi fundet dem i bæreseler, vi ser dem i autostole, og så har vi fundet dem i sadlerne på løbecykler og i sådan noget skumholdigt legetøj, siger Stine Müller.

De tre flammehæmmende kemikalier, som Forbrugerrådet Tænk ofte finder i produkter til børn, har EU netop besluttet skal forbydes i legetøj til børn under tre år. Men det betyder ikke, at de for eksempel bliver forbudt i bæreseler og autostole, og det undrer Forbrugerrådet Tænk.

- Der må man som forbruger stå lidt undrende på sidelinjen og kigge på, for børn er jo også i rigtig tæt kontakt med en bæresele, ligesom de er med legetøj. Det samme gælder autostole, så hvis det er problematisk i legetøj, så er det jo også i andre børneprodukter, siger Stine Müller til Kontant.

Du kan læse mere om Forbrugerrådet Tænks fund af flammehæmmere i produkter til børn her.

Flammehæmmere i møbler i DanmarkEn helt ny rapport fra Miljøstyrelsen dokumenterer, at der også er sundhedsskadelige flammehæmmere i møbler, som er købt i Danmark. Styrelsen har undersøgt 8 madrasser, 1 tæppe og 6 stole. I halvdelen af de undersøgte stole fandt de flammehæmmende kemikalier.

- Vi fandt TCPP, som kan skade forplantningsevnen og TDCPP, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende, siger Dorte Bjerregaard Lerche, der er fuldmægtig i Miljøstyrelsen.

Hun understreger dog, at der skal være en del flammehæmmende kemikalier tilstede, før de er farlige for os. Og det, vurderer Miljøstyrelsen, ikke er tilfældet med flammehæmmerne i lige præcis de tre stole, som de har risikovurderet.

- Umiddelbart er det så små mænger, at det ikke skader dem, der bruger møblerne, siger hun til Kontant.

- Men jeres test begrænser sig til 15 produkter. Hvor sikre kan I være på, at vi ikke bliver udsat for nogen risiko i forhold til flammehæmmende kemikalier i møbler i Danmark?

- Vi kan jo ikke teste alle møbler på det danske marked, så 100 procent sikker kan man jo aldrig være, siger Dorte Bjerregaard Lerche

Familie: Forbyd flammehæmmere

Hos Familien Miles-Bebber fra Humlebæk undrer de sig over, hvorfor de her kemikalier overhovedet er lovlige, hvis de kan være skadelige.

- Det skal da helt klart forbydes.

Nogle flammehæmmere er allerede forbudt i alle produkter i EU, mens andre kun er det i elektroniske produkter. Andre er det slet ikke forbudt at anvende.

Spørger man en af Danmarks førende miljømedicinere, så burde kemikalierne slet ikke være i vores omgivelser, hvis de kan være skadelige.

- Vi burde simpelthen undersøge de her stoffer til bunds, inden vi putter dem i forbrugerprodukter. For vi skal jo tænke på, at stofferne kommer ind i kroppen på folk, siger Philippe Grandjean.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter