Kontant: Svindlet for 425.000 af netkæresten

Danske kvinder bliver svindlet for tusindvis af kroner af udenlandske mænd, som de møder på dating-sider. Politiet er ikke sikre på, at det er kriminelt.

Karen Sachse blev svindlet for 425.000 kroner af sin netkæreste. Klik på play for at se klippet.

- I starten var han jo en charmerende mand, der var åben og varm og kurtiserende på en måde, man nok ikke er vant til som dansk kvinde.

Sådan beskriver Karen Sachse den mand, hun sidste år mødte på dating-siden Be2.com. Manden hed Alex Connor, og i to måneder talte de to dagligt sammen på mail og over Skype.

Han fortalte, at han var amerikansk soldat og midlertidigt udstationeret i Afghanistan, men gerne ville besøge Karen Sachse i Nordjylland.

- Så starter problemerne med, at han gerne ville have en kasse med ud af Afghanistan, og den er nødt til at ankomme, før han kan komme og besøge mig, husker den 59-årige sygeplejerske.

Til det var han nødt til at låne nogle penge, som hun ville få tilbage, når de endelig mødtes. Men det viste sig ikke at gå så let.

- For hver gang, jeg får løst et problem og får sendt nogle penge, så er der et nyt problem, hvor det koster endnu mere, siger Karen Sachse.

Der har været omkring 50 anmeldelser

Alex Connor kom aldrig. Faktisk eksisterede han slet ikke. Navnet var opfundet, billederne var stjålet, og det pas og de militærpapirer, han havde sendt Karen Sachse som dokumentation for sin identitet, var forfalskede. Hun var blevet udsat for et såkaldt ’romance scam’, der i alt kom til at koste hende 425.000 kroner.

I april satte forbrugermagasinet Kontant fokus på det stigende antal romance scams i Danmark. Siden har programmets redaktion fået kendskab til i alt 25 danske tilfælde, hvoraf næsten alle ofre, ligesom Karen Sachse, er kvinder på mellem 50 og 70 år. Tilsammen har de mistet over 3 millioner kroner.

Hos Rigspolitiet har de også set en del romance scam-anmeldelser i 2014.

- Vi har identificeret 21 og skønner sådan lidt konservativt, at der nok kunne være omkring 50 sager i alt, der er anmeldt til politiet, siger Kim Aarenstrup, der er centerchef i Nationalt Cyber Crime Center hos Rigspolitiet.

Centerchefen tror desuden, at der er endnu flere tilfælde, som aldrig er blevet anmeldt, fordi ofrene skammer sig over at være blevet snydt.

Måske ikke kriminelt

Til trods for det stigende antal anmeldelser er kun få romance scam-sager blevet efterforsket. Det skyldes ifølge Kim Aarenstrup, at sagerne som udgangspunkt ikke er en opgave for politiet, da de udenlandske bagmænd sjældent kan dømmes efter dansk straffelov.

- I de sager, vi har set indtil videre, har anklagemyndigheden vurderet, at det primært ligger ovre i området af civilt søgsmål, fordi det handler om frivillig, privat långivning til et andet menneske, siger Kim Aarenstrup og fortsætter:

- Derudover er der også det faktum, at de spor, vi har set på de her gerningsmænd, meget ofte peger på afrikanske lande, hvor det notorisk er utrolig svært for os at løfte den yderligere bevisbyrde, der skal til for at kunne pege på noget strafbart.

”Politiet famlende og usikre”

Karen Sachses sag blev kortvarigt efterforsket og derefter afvist. Men hun mener ikke, at hendes sag bare handler om privat långivning, eftersom hun modtog falsk dokumentation på mandens identitet og følte sig psykisk presset til at overføre pengene. Hun tror, at politiets afvisning i virkeligheden skyldes, at den enkelte politikreds slet ikke er rustet til at efterforske den slags sager.

- De har virket famlende og usikre, som om de helst ville have, at jeg ikke kom med sagen, fordi de ikke har ressourcerne til at tage sig af det, siger hun.

Allerede midt i forløbet, da Karen Sachse kom i tvivl om Alex Connors hensigter, kontaktede hun politiet for at få hjælp. Men heller ikke dengang syntes hun, at de tog hendes henvendelse seriøst.

- Der føler jeg sådan set bare, at jeg bliver fejet af. Var jeg blevet taget alvorligt, og havde de lyttet til mig, så havde jeg jo ikke mistet de sidste 325.000, siger Karen Sachse.

Forebyggelse frem for efterforskning

Kim Aarenstrup deler ikke Karen Sachses indtryk af politiets indsats.

- Det er jo stærkt beklageligt, hvis folk føler det sådan. Jeg har aldrig oplevet andet, end at folk tager sagerne alvorligt. Men det er klart, at når vi er ude i noget civilt søgsmål, så må man også acceptere, at man får den forhåbentlig gode vejledning, at det er noget, man skal tale med sin advokat om i stedet for politiet, siger centerchefen.

Han mener, at antallet af romance scams stadig er forholdsvist lavt, men lover, at Rigspolitiet i fremtiden vil gøre mere for at forebygge, at kærlighedssøgende danskere bliver svindlet på nettet. Samtidig understreger han, at ofrene fortsat bør kontakte politiet, hvis de bliver udsat for et romance scam.

- Hvis vi ser, at der er rigtigt mange mennesker, der pludselig begynder at falde for den her slags udfordringer, så må vi begynde at arbejde endnu mere grundigt med det, siger Kim Aarenstrup.

Se mere om netdating-svindel og få også et tilbageblik på en række andre sager, som Kontant har haft under behandling i løbet af foråret. I aften kl. 21.00 på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk