Alarmer alene sikrer ikke mod indbrud

Det hjælper ikke at sætte en alarm på et hus, der er lige så nemt at bryde ind i som en papkasse, siger specialkonsulent hos politiet.

Vi vil så gerne passe på arvesmykkerne, i-paden eller designermøblerne.

Godt 300.000 husstande i Danmark har lige nu et alarmsystem installeret for at holde de ubudne gæster fra døren. Det viser tal fra Sikkerhedsbranchen, der er alarmfirmaernes interesseorganisation.

Men det er ikke altid, alarmerne holder de ubudne gæster ude. Tværtimod.

Faktisk vurderer en tidligere indbrudstyv, at de små alarm-klistermærker, man kan sætte på døre og vinduer, der skal skræmme tyve væk, kan fungere som en invitation i stedet.

- Når jeg ser de klistermærker, kan det få mig til at tjekke en ekstra gang, om der skulle være noget der er værd at stjæle, siger "Peter", en tidligere indbrudstyv, der lige nu afsoner, men er anonym, fordi han vil lægge fortiden med indbrud bag sig.

Alarmer er en milliardforretning

Danskernes lyst til at sikre hjemmet, gør det til en god forretning at være i alarmbranchen.

De nyeste tal fra Sikkerhedsbranchen viser, at alarmselskaberne har omsat for én milliard kroner på et år på installering af alarmer og yderligere én milliard på at servicere alarmsystemerne.

Indbrud tog max 30 sekunder

Men der skal først og fremmest andre ting til for at sikre sit hus mod indbrud, vurderer specialkonsulent hos Syd-og Sønderjyllands Politi, Christian Østergaard.

- Det hjælper ikke at sætte en alarm på et hus, der er lige så nemt at bryde ind i som en papkasse. Har man ikke gjort sit hus stærkt, kommer tyveknægtene jo ind alligevel, siger Christian Østergaard.

Hos Tina Birk, der bor på en villavej i det nordvestlige København, brød tyve ind gennem det samme vindue to gange.

- Politiet vurderede, at det tog tyvene 15-30 sekunder at bryde ind i huset, siger Tina Birk.

Hun vil nu have sikret sit hus, så det ikke sker igen. Men hun er skeptisk overfor, om et alarmsystem er løsningen.

Låse til vinduer kan måske stoppe tyven

Sikkerhedskonsulent hos Dansk Brand og Sikringsteknisk Institut, Maiken Skriver Poulsen, har gennemgået Tina Birks hus:

- Det er jo lidt et quick fix med en tyverialarm. Det er noget, der økonomisk er overkommeligt at gå til - hvor det kan være en lidt større udskrivning at skulle hen og købe lås til vinduet og sætte den på, og sætte skinner på og male og den slags, siger Maiken Skriver Poulsen.

Og det er først og fremmest det, der forhindrer tyvene i at komme ind.

Sikkerhedskonsulent Maiken Skriver Poulsen har oplevet, at boligejere, der har haft indbrud, selv om de havde installeret en alarm, bliver skuffede:

- Jeg plejer at sammenligne det med den her barnepige, man har hyret til at passe sine børn, og så kommer man lidt tidligere hjem og opdager, at hun sidder i sofaen og læser, mens barnet ligger i sengen og hyler. Den skuffelse minder lidt om det, man kan komme til at føle, hvis man har en tyverialarm, og man så alligevel får et indbrud, siger Maiken Skriver Poulsen.

Alarm skal stresse tyven

Sikkerhedsbranchen mener dog, ikke overraskende, at alarmer har en effekt:

- Et alarmanlæg skal kunne få tyven til at gå videre, det skal stresse ham, hvis han er brudt ind i et hus, og så skal en alarm få alarmfirmaet til at reagere og hjælpe efter et indbrud, siger direktør i Sikkerhedsbranchen, Kasper Skov-Mikkelsen.

Se mere om alarmer i Kontant torsdag klokken 20.00. I klippet ovenfor kan du se, om vært Jakob Illeborg kan bryde et særligt sikret vindue op.